Предсједник основног суда биће увијек Србин

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је споразумом о правосуђу, који су у Бриселу постигле делегације Београда и Приштине, договорено да трајни председник основног суда у Косовској Митровици буде Србин са Космета.

Србија 12.02.2015 | 09:04
Предсједник основног суда биће увијек Србин

"Суд у Косовској Митровици имаће огранке у Зубином Потоку, Лепосавићу, Вучитрну и Србици. Тај суд ће имати две главне зграде, једну на северу са убедљивом српском већином и једну на југу, у којој ће Срби и Албанци седети у обрнутој пропорцији у односу на главну зграду на северу, са једним судијом више на српској страни", рекао је Ђурић за "Политику".

Како је навео, председник суда, који одлучује о томе који се предмет додељује ком судији, биће трајно Србин са Космета.

"Трајно је договорено да Србин буде председник основног суда, да још један Србин буде председник посебног одељења Апелационог суда у северној Косовској Митровици, у којем Срби такодје имају већину", казао је Ђурић.

Он је изразио наду да ће однос српских и албанских судија и тужилаца бити добар, додавши да је сигуран да ће српске судије судити по праву и закону.

“На северу Косовске Митровице, и медју судијама и медју особљем биће убедљива већина Срба, 14 према десет кад је реч о судијама, и 54 према 26 кад је реч о особљу. Кад је реч о тужиоцима, на нивоу целог судског региона, у којем су демографски Албанци већина, однос је девет Срба и осам плус један Албанац", казао је Дјурић.

Директор Канцеларије је додао да ће потпредседник Апелационог суда у Приштини бити Србин и да ће посебно одељење тог суда седети у северној Косовској Митровици.

Упитан по ком законодавству ће се водити процеси, Дјурић је рекао да ће бити примењивани прописи које изгласа парламент у Приштини у коме данас, како је навео, седе и Срби.

Према његовим речима, биће потребан напор да се пронадје довољан број квалитетних људи који ће заузети правосудне позиције у покрајини и "тиме узети полуге власти и утицаја као и одговорност према Србији и народу који живи на Косову и Метохији".

Коментари / 0

Оставите коментар