Predsjednik osnovnog suda biće uvijek Srbin

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je sporazumom o pravosuđu, koji su u Briselu postigle delegacije Beograda i Prištine, dogovoreno da trajni predsednik osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici bude Srbin sa Kosmeta.

Srbija 12.02.2015 | 09:04
Predsjednik osnovnog suda biće uvijek Srbin

"Sud u Kosovskoj Mitrovici imaće ogranke u Zubinom Potoku, Leposaviću, Vučitrnu i Srbici. Taj sud će imati dve glavne zgrade, jednu na severu sa ubedljivom srpskom većinom i jednu na jugu, u kojoj će Srbi i Albanci sedeti u obrnutoj proporciji u odnosu na glavnu zgradu na severu, sa jednim sudijom više na srpskoj strani", rekao je Đurić za "Politiku".

Kako je naveo, predsednik suda, koji odlučuje o tome koji se predmet dodeljuje kom sudiji, biće trajno Srbin sa Kosmeta.

"Trajno je dogovoreno da Srbin bude predsednik osnovnog suda, da još jedan Srbin bude predsednik posebnog odeljenja Apelacionog suda u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u kojem Srbi takodje imaju većinu", kazao je Đurić.

On je izrazio nadu da će odnos srpskih i albanskih sudija i tužilaca biti dobar, dodavši da je siguran da će srpske sudije suditi po pravu i zakonu.

“Na severu Kosovske Mitrovice, i medju sudijama i medju osobljem biće ubedljiva većina Srba, 14 prema deset kad je reč o sudijama, i 54 prema 26 kad je reč o osoblju. Kad je reč o tužiocima, na nivou celog sudskog regiona, u kojem su demografski Albanci većina, odnos je devet Srba i osam plus jedan Albanac", kazao je Djurić.

Direktor Kancelarije je dodao da će potpredsednik Apelacionog suda u Prištini biti Srbin i da će posebno odeljenje tog suda sedeti u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Upitan po kom zakonodavstvu će se voditi procesi, Djurić je rekao da će biti primenjivani propisi koje izglasa parlament u Prištini u kome danas, kako je naveo, sede i Srbi.

Prema njegovim rečima, biće potreban napor da se pronadje dovoljan broj kvalitetnih ljudi koji će zauzeti pravosudne pozicije u pokrajini i "time uzeti poluge vlasti i uticaja kao i odgovornost prema Srbiji i narodu koji živi na Kosovu i Metohiji".

Komentari / 0

Ostavite komentar