Банка власнику ПИНК-а забранила јахту

Жељко је добио кредит од 28 милиона евра за спас своје телевизије, али само под једним условом: нема јахте, скупих аутомобила, луксузних путовања...

Регион 11.02.2015 | 23:00
Банка власнику ПИНК-а забранила јахту

Жељко Митровић је планирао да башкарећи се на палуби нове луксузне јахте преболи стару „Ел Босцо В“, коју је 2007. године купио за 10 милиона евра, а Хрвати му је запленили три године касније.

Дуго се распитивао, разгледао и на крају је изабрао један луксузни модел. Међутим, ти планови су му потонули, јер су се у „његов случај“ умешали банкари.

Митровићева Телевизија „Пинк“ годинама је у великој финансијској кризи, а како сазнаје „Блиц“, успео је да исплива тако што је од једне велике домаће банке добио кредит од читавих 28 милиона евра. План му је био да плати део дугова, да рефинансира део кредита и од остатка обнови своју флоту.

- Да би наставио живот на високој нози, Жељко Митровић је планирао да купи нову јахту - каже наш добро обавештен извор.

Банкари су, међутим, знали с ким имају посла. У уговору који је потписао ставили су и клаузулу по којој Митровић тај новац не сме да троши на луксузирање, већ само на враћање „Пинковог“ дуга.

- Митровићу је забрањено да тај новац троши на јахте, путовања, аутомобиле, авионе, камионе... Ако прекрши ту клаузулу, аутоматски му долази на наплату комплетан кредит! Због тога је морао да одустане од куповине јахте - додаје наш извор.

Овим поводом позвали смо Митровића, а његова секретарица нам је рекла да је на састанку. Ни наредног пута нисмо добили одговор. Тако је било до закључења овог броја „Блица“.

Хрвати продају „Ел Босцо“

Суд је у јулу 2014. одбио Митровићеву тужбу и потврдио да је одузета јахта законски постала власништво Републике Хрватске. На прошлогодишњој аукцији нико није хтео да је купи за 2,4 милиона евра. Зато су цену спустили на 1,6 милиона евра. Није било купаца ни на новој лицитацији 2. фебруара, сазнаје „Блиц“. Подсетимо, Жељкову јахту запленили су цариници 2010. када је из црногорског упловљавала у хрватско територијално море. Митровић, као већински власник компаније „Ел Босцо“, на коју је то пловило регистровано на Гибралтару, није био на јахти на којој је, противно прописима, била хрватска посада. В.Ђ.Ђ.

Жали се Стразбуру

- Митровићева јахта је практично изгубљена и биће продата на аукцији. У међувремену је нико није одржавао па је пропала, тако да јој је вредност упола мања. Једино нам остаје могућност да се жалимо Међународном суду у Стразбуру. Ако тамо добијемо спор, комплетна штета би нам била надокнађена - рекао нам је адвокат Жељка Митровића из Хрватске Невен Цриквени.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни Груја

12.02.2015 00:14

Трећеразредни гитариста и пионир баба Јуле. Ово друго му се више исплатило. Авиони, камиони и неисплаћене плате радницима. А порезе и доприносе више нико и не спомиње. Сад је под скутима Александра Вучића, покушавајући да се спаси. Али банке нису толики проблем. Много већи проблем је СББ и њихове новчане позајмице које Митровић не може да врати. Е ту му ни господин Пицоусти не може помоћи.

ОДГОВОРИТЕ