Мурињо: Један Србин - добар, а двојица вриједе троструко!

Наш народ воли друштво, где год да је, воли да има неког свог поред себе. Тада му је најбоље и пружа максимум. То су очигледно схватили и на западу, у фудбалу, па их сада европски тренери спајају, где год могу. Јер један Србин може много, али ако их је двојица, успех је много ближи.

Фудбал 12.02.2015 | 08:00
Мурињо: Један Србин - добар, а двојица вриједе троструко!

То је најбоље схватио један од најбољих тренера данашњице Жозе Мурињо који је у Челсију упарио Немању Матића и Бранислава Ивановића. Тако је створио одличну хемију па су њих двојица сада носиоци игре првог фаворита за титулу у Премијер лиги. Практично су у тандему преузели контролу на терену и они су ти који командују, и на које се саиграчи угледају.

Врло брзо после Муриња исто је увидео и тренер Саутемптона, легенда холандског фудбала Роналд Куман. Он је летос довео Душана Тадића који му је узвратио одличним играма, а онда је Куман закључио да Србин може да буде још бољи ако му доведе сународника, Филипа Ђуричића. Њих двојца су већ играли заједно у репрезентацији па нема дилеме да и на југу Енглеске могу пуно да пруже.

До скора је била слична ситуација и са Коларовим и Настасићем, освајали су титуле, а онда је Мануел Пелегрини из неког само њему знаног разлога одлучио да размонтира тај тандем. Пелегрини очигледно не разуме оно што је схватио и Јирген Клоп када је одлучио да поред Суботића у Дортмунд доведе и Јојића. Ипак, Борусији је све кренуло низбрдо па сада ни много јачи тандеми тешко да би је извукли из понора у коме се налази.

Исти рецепт је одлучио да примени још један енглески клуб - Мидлсбро. Они су упарили два млада репрезентативца Србије, Милоша Вељковића и голмана Марка Дмитровића. За сада им веома добро иде у дефанзиви и могу да се надају повратку у елиту.

Колико наши фудбалери могу када су заједно, препознали су и у Бенфици па су их довели чак седморицу и - узели титулу. Ове сезоне су смањили број, али су сачували тандем Фејса - Сулејмани који је био стандардан док се нису повредили.

Јасно је то било и Лацију па је у исто прелазном року довео Душана Басту и Филипа Ђорђевића и сада се боре за Лигу шампиона. Нажалост, Ђорђевић се недавно повредио, али је до тада дао значајан допринос победама Лацијала. У Интеру су Видић и Кузмановић, али попут ситуације у Дортмунду и у овом великану ствари су кренуле низбрдо.

Али у сваком случају, ново фудбалско правило на западу је уведено - један Србин је добар, али двојица три пута више вреде.

Квартет у Тулузу

Има клубова који желе и по више наших играча у тиму. Тако је француски Тулуз упарио Нинкова, Спајића, Вешковца и Пешића и врло добро добро им иде у Лиги 1. Слична је ситуација и са турским Генчлербирлигијем који је до скора имао четворицу наших играча, а сада су тамо тројица: Томић, Петровић и Тошић.

Фудбалски парови у Европи

ЧЕЛСИ: Матић, Ивановић Челси

БОРУСИЈА Д: Јојић, Суботић
БЕНФИКА: Фејса, Сулејмани
МИДЛСБРО: Вељовић, Дмитровић
ИНТЕР: Видић, Кузмановић
ЛАЦИО: Ђорђевић, Баста
ХАМБУРГ: Качар, Рајковић
САУТЕМПТОН: Тадић, Ђуричић
ГЕНЧЛЕРБИРЛИГИ: Петровић, Тошић, Томић
ТУЛУЗ: Нинков, Спајић, Пешић, Вешковац

Коментари / 0

Оставите коментар