Murinjo: Jedan Srbin - dobar, a dvojica vrijede trostruko!

Naš narod voli društvo, gde god da je, voli da ima nekog svog pored sebe. Tada mu je najbolje i pruža maksimum. To su očigledno shvatili i na zapadu, u fudbalu, pa ih sada evropski treneri spajaju, gde god mogu. Jer jedan Srbin može mnogo, ali ako ih je dvojica, uspeh je mnogo bliži.

Fudbal 12.02.2015 | 08:00
Murinjo: Jedan Srbin - dobar, a dvojica vrijede trostruko!

To je najbolje shvatio jedan od najboljih trenera današnjice Žoze Murinjo koji je u Čelsiju upario Nemanju Matića i Branislava Ivanovića. Tako je stvorio odličnu hemiju pa su njih dvojica sada nosioci igre prvog favorita za titulu u Premijer ligi. Praktično su u tandemu preuzeli kontrolu na terenu i oni su ti koji komanduju, i na koje se saigrači ugledaju.

Vrlo brzo posle Murinja isto je uvideo i trener Sautemptona, legenda holandskog fudbala Ronald Kuman. On je letos doveo Dušana Tadića koji mu je uzvratio odličnim igrama, a onda je Kuman zaključio da Srbin može da bude još bolji ako mu dovede sunarodnika, Filipa Đuričića. Njih dvojca su već igrali zajedno u reprezentaciji pa nema dileme da i na jugu Engleske mogu puno da pruže.

Do skora je bila slična situacija i sa Kolarovim i Nastasićem, osvajali su titule, a onda je Manuel Pelegrini iz nekog samo njemu znanog razloga odlučio da razmontira taj tandem. Pelegrini očigledno ne razume ono što je shvatio i Jirgen Klop kada je odlučio da pored Subotića u Dortmund dovede i Jojića. Ipak, Borusiji je sve krenulo nizbrdo pa sada ni mnogo jači tandemi teško da bi je izvukli iz ponora u kome se nalazi.

Isti recept je odlučio da primeni još jedan engleski klub - Midlsbro. Oni su uparili dva mlada reprezentativca Srbije, Miloša Veljkovića i golmana Marka Dmitrovića. Za sada im veoma dobro ide u defanzivi i mogu da se nadaju povratku u elitu.

Koliko naši fudbaleri mogu kada su zajedno, prepoznali su i u Benfici pa su ih doveli čak sedmoricu i - uzeli titulu. Ove sezone su smanjili broj, ali su sačuvali tandem Fejsa - Sulejmani koji je bio standardan dok se nisu povredili.

Jasno je to bilo i Laciju pa je u isto prelaznom roku doveo Dušana Bastu i Filipa Đorđevića i sada se bore za Ligu šampiona. Nažalost, Đorđević se nedavno povredio, ali je do tada dao značajan doprinos pobedama Lacijala. U Interu su Vidić i Kuzmanović, ali poput situacije u Dortmundu i u ovom velikanu stvari su krenule nizbrdo.

Ali u svakom slučaju, novo fudbalsko pravilo na zapadu je uvedeno - jedan Srbin je dobar, ali dvojica tri puta više vrede.

Kvartet u Tuluzu

Ima klubova koji žele i po više naših igrača u timu. Tako je francuski Tuluz upario Ninkova, Spajića, Veškovca i Pešića i vrlo dobro dobro im ide u Ligi 1. Slična je situacija i sa turskim Genčlerbirligijem koji je do skora imao četvoricu naših igrača, a sada su tamo trojica: Tomić, Petrović i Tošić.

Fudbalski parovi u Evropi

ČELSI: Matić, Ivanović Čelsi

BORUSIJA D: Jojić, Subotić
BENFIKA: Fejsa, Sulejmani
MIDLSBRO: Veljović, Dmitrović
INTER: Vidić, Kuzmanović
LACIO: Đorđević, Basta
HAMBURG: Kačar, Rajković
SAUTEMPTON: Tadić, Đuričić
GENČLERBIRLIGI: Petrović, Tošić, Tomić
TULUZ: Ninkov, Spajić, Pešić, Veškovac

Komentari / 0

Ostavite komentar