Власт оптужена за пропаст банака

Народна скупштина РС расправила је данас у пријеподневном дијелу засједања Извјештај Агенције за банкарство Српске за 2013. годину.

Република Српска 12.02.2015 | 14:02
Власт оптужена за пропаст банака

Извјештај је опозицији послужио као подлога да жестоко нападне претходну Владу РС и Агенцију, због пропасти Балкан инвестмент банке и Бобар банке, називајући поједине људе из власти "барабама" и "криминалцима".

Бранислав Бореновић из ПДП-а је на самом почетку скупштинске дебате, поставио 25 питања Славици Ињац, директорици Агенције, попут "Да ли су ББ и БИБ биле "СНСД-ове банке", да ли су оне имале повлаштен положај на тржишту, да ли се толеришу "зомби кредити" с циљем прикривања стварног стања..."

"Евидентно је да Агенција за банкарство није држала депозите у ББ. Очигледно је знала за стварно стање и пропустила обавијестити остале да можда не би требали држати депозите у тој банци", рекао је Бореновић.

Њега је занимало и зашто Агенција током 2013. није контролисала БИБ и да ли је добила налог од Владе РС да то не чини.

Чавић је рекао да је он дошао до података да је БИБ 2009. године давала кредите Агро банци и Универзал банци из Београда у висини од по 9,7 милиона марака.

"Агро банка и Универзал Банка су ликвидиране након доласка Вучића, а због криминала иза браве нашли су се многи укључујући и оне из политичког естаблишмента, јер су дизали кредите које нису враћали", рекао је Чавић.

Навео је да су у БИБ као хипотеку за дизање кредита полагали жељезничке пруге у Литванији, робу широке потрошње и сличне колатерале који се у стварности не могу активирати, позвавши надлежне тужилачке органе да испитају на који начин је радила Агенција, а њену директорицу да поднесе оставку.

Славица Ињац, директор Агенције, упозорила је Чавића да у јавности чита повјерљива документа Агенције, и да је до њих дошао на незаконит начин.

"Ја о томе не смијем говорити јер морам заштитити тајност и повјерљивост података", нагласила је она.
Додала је да не бјежи од одговорности, али да су све међународне комисије које су долазиле у Агенцију потврдиле да је она радила у складу са законом.

Подсјетила је и да Агенција не може спријечити власника банке да пласира лоше кредите, па чак и да упропасти банку ако то жели, већ да је њена дужност да заштити банкарски сектор од контаминације ако нека банка пропадне.

"Овог тренутка неко може да пласира сто милиона евра на неку оф шор зону ми то не можемо знати. Подсјећам да је УКИО група огромне губитке оставила у Литванији, која је европска земља, и њихова држава је те губитке морала да плати из буџета", рекла је Ињац.

Подсјетила је и да је РС једна од ријетких земаља која је прошла велику финансијску кризу без пропасти иједне банке, те је изразила задовољство да је Агенција успјела покрити губитке пропашћу БИБ-а кроз преузимање акцијског капитала од оснивача у висини од 30 милиона марака.

"Није било штете, ниједан депозит није угрожен, нико није оштећен а сада имамо нашу државну банку", нагласила је она.

Рекла је да се слично није могло урадити за ББ јер Гаврило Бобар није желио да препусти свој акцијски капитал. Одбацила је оптужбе да је требала обавијестити клијенте о евентуалним налазима рекавши да је дужност свих великих депонената да сами оцјењују у којој банци треба да држе свој новац.

Већина примједби опозиције, казала је, биће ријешена новим законо о банкама који ће у процедуру ићи ове године, јер је навела да сада Агенција нема законско овлаштење да дјелује по неким примједбама које је исказала опозиција. За остале примједбе, рекла је да је одговорност истражних органа да утврде околности око пада БИБ-а и ББ-а.

(БН ТВ)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Добох

11.02.2015 17:27

Види овог главоње бркатог и он се увукао у клупе,дуго је и боравио по тудјим буљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

милионер

11.02.2015 21:08

СДС је сила.

Name

цитам

11.02.2015 18:08

Босиц казе да је снимак афере папак на вјестацењу у енглеској/нормално да је истинит и није монтиран.Опозицијо сада у офанзиву или сте исти ко бајини папци.гледамо вас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

12.02.2015 07:24

Они расправљају о 2013 години, шта очекивати од прошле 2014, а нека нам БОГ помогне у 2015. По Бајиним казивањима, у Републици Српској још увјек теће мед и млијеко и по нарученом кредитном рејтингу испаде стварно да нам цвјетају руже и да смо бољи од Федерације БИХ, само што код њих ниједна банка није пропала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.02.2015 12:59

Отјераше човјека у гроб. Ова госпођа заборавио сам име је најлицемјернија особа у СНСД-у. Покрали су све, само им је још остало да опљачкају банке. Народе дижите паре са рачуна док не буде касно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГЛАВНИ ГРАД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ СРПСКО САРАЈЕВО

12.02.2015 13:25

ТРЕБА ПОЗИЦИЈУ СМЈЕНИТИ ЈЕР САМИ ДОНОСЕ ОДЛУКЕ БЕЗ УЦЕСЦА НАЈАЦЕ СТРАНКЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ СЛАВНОГ СДС-а ТРЕБА КУПЉЕНИМ ПАПЦИМА ОДУЗЕТИ ИМНИТЕТ А ОВЕ КОЈИ СУ КУПОВАЛИ ПАПКЕ НА РОБИЈУ ДОЗИВОТНУ СА ПРЕСЕДНИКОМ ДОДИКОМ ЈЕР ЈЕ НАРЕДИО КУПВИНУ ПАПАКА ИЗ БУДЗЕТА НАРОДНИХ ПАРА А НАРОД НЕМА СТА ДА ЈЕДЕ ГРОЗНО И ЗАЛОСНО КОЈИ НАМ ПАПЦИ ВОДЕ РЕПУБЛИКУ СЈЕВЕРНУ У ДУБИОЗУ КРСЕЦИ ЉУДСКА ПРАВА НА СЛОБОДУ.ДОСТА ЈЕ ГОСПОДО. ПОД ХИТНО ПРОМЈЕНЕ У ВРХУ ВЛАСТИ ОВА ВЛАДА МОРА ПАСТИ.ГОТОВИ СУ ПУЦАЈУ ПО СВИМ САВОВИМА КАО ПОРОСЕНКОВА ВОЈСКА СВЕ ДЕЗЕРТЕРИ КАО И НАС САДАСЊИ БАЈА РОНХИЛ -КРАТКИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупан

12.02.2015 16:55

Сви паметни,БИБ и ББ пропале.....Славица и Телгетија одговорни....треба породица да их тузи ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Штедиша

13.02.2015 22:03

Ова Славица треба да одговара кад не зна да ради

ОДГОВОРИТЕ