Vlast optužena za propast banaka

Narodna skupština RS raspravila je danas u prijepodnevnom dijelu zasjedanja Izvještaj Agencije za bankarstvo Srpske za 2013. godinu.

Republika Srpska 12.02.2015 | 14:02
Vlast optužena za propast banaka

Izvještaj je opoziciji poslužio kao podloga da žestoko napadne prethodnu Vladu RS i Agenciju, zbog propasti Balkan investment banke i Bobar banke, nazivajući pojedine ljude iz vlasti "barabama" i "kriminalcima".

Branislav Borenović iz PDP-a je na samom početku skupštinske debate, postavio 25 pitanja Slavici Injac, direktorici Agencije, poput "Da li su BB i BIB bile "SNSD-ove banke", da li su one imale povlašten položaj na tržištu, da li se tolerišu "zombi krediti" s ciljem prikrivanja stvarnog stanja..."

"Evidentno je da Agencija za bankarstvo nije držala depozite u BB. Očigledno je znala za stvarno stanje i propustila obavijestiti ostale da možda ne bi trebali držati depozite u toj banci", rekao je Borenović.

Njega je zanimalo i zašto Agencija tokom 2013. nije kontrolisala BIB i da li je dobila nalog od Vlade RS da to ne čini.

Čavić je rekao da je on došao do podataka da je BIB 2009. godine davala kredite Agro banci i Univerzal banci iz Beograda u visini od po 9,7 miliona maraka.

"Agro banka i Univerzal Banka su likvidirane nakon dolaska Vučića, a zbog kriminala iza brave našli su se mnogi uključujući i one iz političkog establišmenta, jer su dizali kredite koje nisu vraćali", rekao je Čavić.

Naveo je da su u BIB kao hipoteku za dizanje kredita polagali željezničke pruge u Litvaniji, robu široke potrošnje i slične kolaterale koji se u stvarnosti ne mogu aktivirati, pozvavši nadležne tužilačke organe da ispitaju na koji način je radila Agencija, a njenu direktoricu da podnese ostavku.

Slavica Injac, direktor Agencije, upozorila je Čavića da u javnosti čita povjerljiva dokumenta Agencije, i da je do njih došao na nezakonit način.

"Ja o tome ne smijem govoriti jer moram zaštititi tajnost i povjerljivost podataka", naglasila je ona.
Dodala je da ne bježi od odgovornosti, ali da su sve međunarodne komisije koje su dolazile u Agenciju potvrdile da je ona radila u skladu sa zakonom.

Podsjetila je i da Agencija ne može spriječiti vlasnika banke da plasira loše kredite, pa čak i da upropasti banku ako to želi, već da je njena dužnost da zaštiti bankarski sektor od kontaminacije ako neka banka propadne.

"Ovog trenutka neko može da plasira sto miliona evra na neku of šor zonu mi to ne možemo znati. Podsjećam da je UKIO grupa ogromne gubitke ostavila u Litvaniji, koja je evropska zemlja, i njihova država je te gubitke morala da plati iz budžeta", rekla je Injac.

Podsjetila je i da je RS jedna od rijetkih zemalja koja je prošla veliku finansijsku krizu bez propasti ijedne banke, te je izrazila zadovoljstvo da je Agencija uspjela pokriti gubitke propašću BIB-a kroz preuzimanje akcijskog kapitala od osnivača u visini od 30 miliona maraka.

"Nije bilo štete, nijedan depozit nije ugrožen, niko nije oštećen a sada imamo našu državnu banku", naglasila je ona.

Rekla je da se slično nije moglo uraditi za BB jer Gavrilo Bobar nije želio da prepusti svoj akcijski kapital. Odbacila je optužbe da je trebala obavijestiti klijente o eventualnim nalazima rekavši da je dužnost svih velikih deponenata da sami ocjenjuju u kojoj banci treba da drže svoj novac.

Većina primjedbi opozicije, kazala je, biće riješena novim zakono o bankama koji će u proceduru ići ove godine, jer je navela da sada Agencija nema zakonsko ovlaštenje da djeluje po nekim primjedbama koje je iskazala opozicija. Za ostale primjedbe, rekla je da je odgovornost istražnih organa da utvrde okolnosti oko pada BIB-a i BB-a.

(BN TV)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Doboh

11.02.2015 17:27

Vidi ovog glavonje brkatog i on se uvukao u klupe,dugo je i boravio po tudjim buljama

ODGOVORITE
Name

milioner

11.02.2015 21:08

SDS je sila.

Name

citam

11.02.2015 18:08

Bosic kaze da je snimak afere papak na vjestacenju u engleskoj/normalno da je istinit i nije montiran.Opozicijo sada u ofanzivu ili ste isti ko bajini papci.gledamo vas

ODGOVORITE
Name

Milojko

12.02.2015 07:24

Oni raspravljaju o 2013 godini, šta očekivati od prošle 2014, a neka nam BOG pomogne u 2015. Po Bajinim kazivanjima, u Republici Srpskoj još uvjek teće med i mlijeko i po naručenom kreditnom rejtingu ispade stvarno da nam cvjetaju ruže i da smo bolji od Federacije BIH, samo što kod njih nijedna banka nije propala.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

12.02.2015 12:59

Otjeraše čovjeka u grob. Ova gospođa zaboravio sam ime je najlicemjernija osoba u SNSD-u. Pokrali su sve, samo im je još ostalo da opljačkaju banke. Narode dižite pare sa računa dok ne bude kasno!

ODGOVORITE
Name

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

12.02.2015 13:25

TREBA POZICIJU SMJENITI JER SAMI DONOSE ODLUKE BEZ UCESCA NAJACE STRANKE U BOSNI I HERCEGOVINI SLAVNOG SDS-a TREBA KUPLJENIM PAPCIMA ODUZETI IMNITET A OVE KOJI SU KUPOVALI PAPKE NA ROBIJU DOZIVOTNU SA PRESEDNIKOM DODIKOM JER JE NAREDIO KUPVINU PAPAKA IZ BUDZETA NARODNIH PARA A NAROD NEMA STA DA JEDE GROZNO I ZALOSNO KOJI NAM PAPCI VODE REPUBLIKU SJEVERNU U DUBIOZU KRSECI LJUDSKA PRAVA NA SLOBODU.DOSTA JE GOSPODO. POD HITNO PROMJENE U VRHU VLASTI OVA VLADA MORA PASTI.GOTOVI SU PUCAJU PO SVIM SAVOVIMA KAO POROSENKOVA VOJSKA SVE DEZERTERI KAO I NAS SADASNJI BAJA RONHIL -KRATKI...

ODGOVORITE
Name

Glupan

12.02.2015 16:55

Svi pametni,BIB i BB propale.....Slavica i Telgetija odgovorni....treba porodica da ih tuzi ....

ODGOVORITE
Name

Štediša

13.02.2015 22:03

Ova Slavica treba da odgovara kad ne zna da radi

ODGOVORITE