Анализа: Без јаке клупе, нема трофеја!

Питајте Анчелотија како се провео на Калдерону! Колико су у фудбалу битни они играчи које стално виђате на клупи за резервне играче? Много више него што мислите...

Фудбал 13.02.2015 | 15:40
Анализа: Без јаке клупе, нема трофеја!

Следећи пут када се будете питали зашто Манчестер Сити, Реал Мадрид, Бајерн Минхен, Челси и остали моћни тимови доводе огроман број квалитетних играча када само 11 у једном тренутку може бити на терену, имајте на уму колико је битно да клупа екипе са шампионским аспирацијама буде јака.

Можемо рећи да је последњу деценију фудбала обележила репрезентација Шпаније која је у периоду од 2008. до 2012. освојила три велика такмичења. Једно Светско и два Европска првенства. У том периоду, на клупи Фурије углавном су седела имена која би сваки тим на свету пожелео у стартној постави, а не на клупи. Тако смо имали случај да у финалу ЕП 2008. на клупи буду Ћаби Алонсо, Санти Казорла и Давид Виља. Да против Холандије 2010. у Јужној Африци, Дел Боске на клупу стави, Тореса, Фабрегаса, Мату, Љорентеа, Ћави Мартинеза, Давида Силву и Хесуса Наваса! Јасно вам је колика је снага Шпаније, те да никако није случајност да су толико дуго били доминантни. Чак су у финалу Еура 2012. против Италије, од четири гола Шпаније, два постигле резерве.

Бајерн је такође последњих сезона синоним за доминацију. Од сезоне 2011/2012 до данас, редовни на клупи Бавараца су били Марио Гомез, Ђердан Шаћири, Луиз Густаво, Тијаго Алкантара, Марио Геце, Ћави Мартинез, Рафиња и Клаудио Пизаро. С тим да је садашњи тим Пепа Гвардиоле толико јак да може без проблема да преброди било какву повреду, јер су ту да ускоче Мехди Бенатија, Холгер Бадштубер, Себастијан Роде... Довољно је само изнети податак да је Ћави Мартинез најскупљи играч у историји Бундеслиге, а далеко од тога да је стандардан у Бајерну. Чак су и Бенатију платили 26.000.000 како би седео на клупи.

А тек на каквим је мукама летос био Јоаким Лев. Немци су у финалу СП на клупи имали Ширлеа, Кедиру, Дракслера, Подолског, Мертезакера и Гецеа, а да не причамо да у Бразил уопште нису ни позвани Марио Гомез и Ларс Бендер. Немачкој је титулу донео управо Марио Геце који је са клупе ушао у 88. минуту утакмице.

Челси је први пут зашкрипао ове сезоне када су стартери почели да осећају умор. Ипак, ту су били Петр Чех, Филипе Луис, Курт Зума, Рамирес, Дидије Дрогба, Џон Оби Микел, Лоик Реми, Андре Ширле, да зауставе крварење и врате екипу на победнички колосек. Због овакве дубине тима, Челси је вероватно и први фаворит за освајање Премијер лиге и Лиге Шампиона, уз наравно већ поменути Бајерн Минхен.

Манчестер Сити је морао да смањи фонд квалитетних играча због кршења финансијског фер-плеја ове сезоне, па им је број дозвољених играча за Лигу шампиона смањен са 25 на 21. Последица тога је да када Јаја Туре отпутује на Афрички куп нација, Манчестер Сити не може да добије никога, па Челси успе створи седам бодова разлике и практично дође на корак од титуле.

Реал је упао у малу кризу када су наишле повреде и суспензије. Роналда свакако нико не може да замени, али када су изостали Пепе, Рамос и Марсело, Анћелоти није имао решење, па је Краљевски клуб на Висенте Калдерону доживео један од најтежих пораза у блиској историји и то од градског ривала Атлетико Мадрида, који је згромио Меренгесе са 4:0, а стекао се утисак да је могло бити и убедљивије. После одлазака Морате, Ди Марије, Ћаби Алонса, Касемира повреде Самија Кедире и Хесеа, није остало пуно опција Анчелотију, па многи експерти сумњају да би премор могао да дође главе Реалу ове сезоне.

Зато ако тим за који навијате гомила квалитетне играче, не страхујте, не раде то из обести, није менаџерска комбинација, нити ће сулудо потрошити новац. Јака клупа није кључна, али је неопходна за велики успех.

Коментари / 0

Оставите коментар