На породиљском одсуству и 18 очева

Законско право у Републици Српској да очеви могу користити породиљско одсуство прошле године искористило је 18 мушкараца, подаци су Фонда за дјечију заштиту Републике Српске.

Република Српска 11.02.2015 | 14:49
На породиљском одсуству и 18 очева

С обзиром да је у 2014. години донесено око 3.500 рјешења за кориштење породиљског одсуства, очеви на породиљском одсуству чине тек нешто више од пола процента међу корисницима овог права у Српској.

Портпарол Фонда Марко Милисав рекао је Срни да је највише очева на породиљском одсуству, њих девет, из Бањалуке.

Породиљско одсуство користе и по двојица очева из Добоја и Кнежева и по један из Приједора, Челинца, Прњавора, Угљевика и Сребренице.

Милисав подсјећа да према Закону о раду Републике Српске запослена мајка за прво и другорођено дијете има право на годину дана породиљског одсуства, а за близанце, треће и свако наредно дијете има право на породиљско одсуство од 18 мјесеци.

Законска могућност да оба родитеља користе породиљско одсуство не постоји.

Родитељи могу да се договоре ко ће користити одсуство, с тим да је за прва два мјесеца по закону обавезно да то буде мајка, након чега отац може преузети бригу о дјетету у смислу породиљског одсуства.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

РП

11.02.2015 14:07

По закону о раду то је тако прописано и легално дозвољено. Та замјена се једино може примјенити ако су оба родитеља запослена. Знам случај гдје је муж запослен у државној институцији а жена код приватника па када је отишла на боловање приватник јој хтио дати отказ. Онда да супруга не би изгубила посао умјесто ње боловање узео супруг и тако спасио жени радно мјесто. Ова законска могућност је и усвојена ради конкретног случаја. Нек држава плаћа породиљско само нек то неч ине наши тајкунизирани приватници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

отац

11.02.2015 17:30

Ста је ту цудно ... свугдје у свијету ово је нормална ствар... само код нас је то изгледа проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

тајци

11.02.2015 19:31

ПОРТПАРОЛ ЈЕ ПРАВИ ДЕЦКО...

ОДГОВОРИТЕ