Na porodiljskom odsustvu i 18 očeva

Zakonsko pravo u Republici Srpskoj da očevi mogu koristiti porodiljsko odsustvo prošle godine iskoristilo je 18 muškaraca, podaci su Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske.

Republika Srpska 11.02.2015 | 14:49
Na porodiljskom odsustvu i 18 očeva

S obzirom da je u 2014. godini doneseno oko 3.500 rješenja za korištenje porodiljskog odsustva, očevi na porodiljskom odsustvu čine tek nešto više od pola procenta među korisnicima ovog prava u Srpskoj.

Portparol Fonda Marko Milisav rekao je Srni da je najviše očeva na porodiljskom odsustvu, njih devet, iz Banjaluke.

Porodiljsko odsustvo koriste i po dvojica očeva iz Doboja i Kneževa i po jedan iz Prijedora, Čelinca, Prnjavora, Ugljevika i Srebrenice.

Milisav podsjeća da prema Zakonu o radu Republike Srpske zaposlena majka za prvo i drugorođeno dijete ima pravo na godinu dana porodiljskog odsustva, a za blizance, treće i svako naredno dijete ima pravo na porodiljsko odsustvo od 18 mjeseci.

Zakonska mogućnost da oba roditelja koriste porodiljsko odsustvo ne postoji.

Roditelji mogu da se dogovore ko će koristiti odsustvo, s tim da je za prva dva mjeseca po zakonu obavezno da to bude majka, nakon čega otac može preuzeti brigu o djetetu u smislu porodiljskog odsustva.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

RP

11.02.2015 15:07

Po zakonu o radu to je tako propisano i legalno dozvoljeno. Ta zamjena se jedino može primjeniti ako su oba roditelja zaposlena. Znam slučaj gdje je muž zaposlen u državnoj instituciji a žena kod privatnika pa kada je otišla na bolovanje privatnik joj htio dati otkaz. Onda da supruga ne bi izgubila posao umjesto nje bolovanje uzeo suprug i tako spasio ženi radno mjesto. Ova zakonska mogućnost je i usvojena radi konkretnog slučaja. Nek država plaća porodiljsko samo nek to neč ine naši tajkunizirani privatnici.

ODGOVORITE
Name

otac

11.02.2015 18:30

Sta je tu cudno ... svugdje u svijetu ovo je normalna stvar... samo kod nas je to izgleda problem...

ODGOVORITE
Name

tajci

11.02.2015 20:31

PORTPAROL JE PRAVI DECKO...

ODGOVORITE