У борбу за Космет да се укључе све институције

Шеф Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да се у борбу за Косово и Метохију, осим Срба на Космету и Владе Србије, морају укључити и културне, научне и друге институције.

Србија 11.02.2015 | 09:30
У борбу за Космет да се укључе све институције

Ђурић истиче да ће споразум о правосуђу, који су Београд и Приштина парафирали у Бриселу, створити бољи општи амбијент за Србе на Косову и Метохији.

Он вјерује да ће упражњене позиције српских судија бити попуњене, јер се српска делегација у Бриселу борила за свако слово, запету, сваког тужиоца и судију.

"Не могу само Срби са Косова и они који представљају Србију да носе ту борбу, то морају да буду и научни институти и културне установе. Ту нисмо када су остале институције у питању имали довољно иницијативе", изјавио је Ђурић за Радио-телевизију Србије.

Он је рекао да постоји низ отворених питања о којима се говорило у Бриселу, а једно од њих је и додјељивање посебног позивног броја за Косово и Метохију.

"Постоји нацрт споразума који треба да омогући да `Телеком Србија` може нормално да функционише на територији Косова и Метохије, што тренутно није случај. Представници Приштине би желели да без ичега добију позивни број што није прошло", рекао је Ђурић.

Он је потврдио да је премијер Србије Александар Вучић до краја инсистирао да заједница српских општина, као центрлани дио Бриселског споразума, буде на столу и та тема је била доминантна у разговору са шефом дипломатије ЕУ Фредериком Могерини.

Коментари / 0

Оставите коментар