U borbu za Kosmet da se uključe sve institucije

Šef Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da se u borbu za Kosovo i Metohiju, osim Srba na Kosmetu i Vlade Srbije, moraju uključiti i kulturne, naučne i druge institucije.

Srbija 11.02.2015 | 09:30
U borbu za Kosmet da se uključe sve institucije

Đurić ističe da će sporazum o pravosuđu, koji su Beograd i Priština parafirali u Briselu, stvoriti bolji opšti ambijent za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On vjeruje da će upražnjene pozicije srpskih sudija biti popunjene, jer se srpska delegacija u Briselu borila za svako slovo, zapetu, svakog tužioca i sudiju.

"Ne mogu samo Srbi sa Kosova i oni koji predstavljaju Srbiju da nose tu borbu, to moraju da budu i naučni instituti i kulturne ustanove. Tu nismo kada su ostale institucije u pitanju imali dovoljno inicijative", izjavio je Đurić za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da postoji niz otvorenih pitanja o kojima se govorilo u Briselu, a jedno od njih je i dodjeljivanje posebnog pozivnog broja za Kosovo i Metohiju.

"Postoji nacrt sporazuma koji treba da omogući da `Telekom Srbija` može normalno da funkcioniše na teritoriji Kosova i Metohije, što trenutno nije slučaj. Predstavnici Prištine bi želeli da bez ičega dobiju pozivni broj što nije prošlo", rekao je Đurić.

On je potvrdio da je premijer Srbije Aleksandar Vučić do kraja insistirao da zajednica srpskih opština, kao centrlani dio Briselskog sporazuma, bude na stolu i ta tema je bila dominantna u razgovoru sa šefom diplomatije EU Frederikom Mogerini.

Komentari / 0

Ostavite komentar