Данас о Звиздићу и платама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би наданашњој сједници у Сарајеву да потврди именовање Дениса Звиздића за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Босна и Херцеговина 11.02.2015 | 07:50
Данас о Звиздићу и платама

Колегијум Представничког дома одлучио је да друга тачка дневног реда сједнице овог дома буде потврђивање одлуке Предсједништва БиХ о именовању Звиздића за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Предсједништво БиХ именовало је прије два дана Звиздића за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ. Звиздић ће ступити на дужност након што његово именовање потврди Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Посланици би требало да разматрају Приједлог закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Клуб посланика СББ-а БиХ.

Приједлогом закона предвиђа се брисање одредбе у Закону о платама и накнадама у институцијама БиХ, према којој изабрани функционери и носиоци функција након престанка мандата имају право на једногодишњу накнаду у износу плате коју су примали на том мјесту.

Законски приједлог СББ-а скинут је са дневног реда прошле сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер је Комисија за финансије и буџет овог дома затражила да се о њему изјасне Савјет министара и Министарство финансија и трезора БиХ.

Савјет министара БиХ потврдио је прошле седмице мишљење Министарства финансија и трезора БиХ о приједлогу овог закона којим се подржава доношење измјена цјелокупног законодавства, укључујући и Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ, којима се рационализује потрошња, па и смањење издатака по основи примања именованих и изабраних лица у институцијама БиХ.

Из Савјета министара БиХ саопштено је да се регулисању плата и накнада у институцијама БиХ, па и накнада за продужени радноправни статус, треба приступити полазећи од законских одредби које подразумијевају доношење политике плата и накнада у институцијама за изборни период 2015. – 2018. године.

"Истовремено, потребно је приступити измјенама свеукупног законодавства, којима се регулише радноправни статус и област плата и накнада у институцијама БиХ, укључујући и измјене одредбе члана девет, става два Устава БиХ о забрани смањивања плата изабраним званичницима за вријеме трајања мандата", наводи се у овом мишљењу.


Комисија за финансије и буџет Представничког дома подржала је јуче у првој фази Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

 

Агенције

 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xxx yyy

11.02.2015 07:32

Па треба то регулисати.Па нема смисла ста раде.Некада се то радило хонорарно за дневнице када су сједнице и тако несто симболицно а не овако. Па смањењ плата неце много помоци али хоце морално.Те плате па и веце нека имају посланици али онда када се достигне запосленост и стандард осамдесетих оног века.Тада се неце нико ни бунити нити це ко питати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тилава

11.02.2015 08:59

Тај 'бели лебац' треба да се укине и у ентитетима. Одмах..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

11.02.2015 09:32

Максимална примања 3 просјечна дохотка, без бијелог хљеба, за све парламенте у Федерацији и Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

11.02.2015 10:56

Кад доносе закон у свом интересу , треба им три минута ! Да би исти закон скинули треба им три године , неко очигледно провоцира нашу интелигенцију !

ОДГОВОРИТЕ