Danas o Zvizdiću i platama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi nadanašnjoj sjednici u Sarajevu da potvrdi imenovanje Denisa Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Bosna i Hercegovina 11.02.2015 | 07:50
Danas o Zvizdiću i platama

Kolegijum Predstavničkog doma odlučio je da druga tačka dnevnog reda sjednice ovog doma bude potvrđivanje odluke Predsjedništva BiH o imenovanju Zvizdića za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je prije dva dana Zvizdića za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Zvizdić će stupiti na dužnost nakon što njegovo imenovanje potvrdi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SBB-a BiH.

Prijedlogom zakona predviđa se brisanje odredbe u Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, prema kojoj izabrani funkcioneri i nosioci funkcija nakon prestanka mandata imaju pravo na jednogodišnju naknadu u iznosu plate koju su primali na tom mjestu.

Zakonski prijedlog SBB-a skinut je sa dnevnog reda prošle sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer je Komisija za finansije i budžet ovog doma zatražila da se o njemu izjasne Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Savjet ministara BiH potvrdio je prošle sedmice mišljenje Ministarstva finansija i trezora BiH o prijedlogu ovog zakona kojim se podržava donošenje izmjena cjelokupnog zakonodavstva, uključujući i Zakon o platama i naknadama u institucijama BiH, kojima se racionalizuje potrošnja, pa i smanjenje izdataka po osnovi primanja imenovanih i izabranih lica u institucijama BiH.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da se regulisanju plata i naknada u institucijama BiH, pa i naknada za produženi radnopravni status, treba pristupiti polazeći od zakonskih odredbi koje podrazumijevaju donošenje politike plata i naknada u institucijama za izborni period 2015. – 2018. godine.

"Istovremeno, potrebno je pristupiti izmjenama sveukupnog zakonodavstva, kojima se reguliše radnopravni status i oblast plata i naknada u institucijama BiH, uključujući i izmjene odredbe člana devet, stava dva Ustava BiH o zabrani smanjivanja plata izabranim zvaničnicima za vrijeme trajanja mandata", navodi se u ovom mišljenju.


Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je juče u prvoj fazi Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

 

Agencije

 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xxx yyy

11.02.2015 07:32

Pa treba to regulisati.Pa nema smisla sta rade.Nekada se to radilo honorarno za dnevnice kada su sjednice i tako nesto simbolicno a ne ovako. Pa smanjenj plata nece mnogo pomoci ali hoce moralno.Te plate pa i vece neka imaju poslanici ali onda kada se dostigne zaposlenost i standard osamdesetih onog veka.Tada se nece niko ni buniti niti ce ko pitati

ODGOVORITE
Name

Tilava

11.02.2015 08:59

Taj 'beli lebac' treba da se ukine i u entitetima. Odmah..

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

11.02.2015 09:32

Maksimalna primanja 3 prosječna dohotka, bez bijelog hljeba, za sve parlamente u Federaciji i Srpskoj.

ODGOVORITE
Name

valter

11.02.2015 10:56

Kad donose zakon u svom interesu , treba im tri minuta ! Da bi isti zakon skinuli treba im tri godine , neko očigledno provocira našu inteligenciju !

ODGOVORITE