САД нуде Србији замјену за Јужни ток

Званичници САД понудили су премијеру Србије Александру Вучићу замену за "Јужни ток" односно две могућности за снабдевање гасом, пишу београдски медији.

Србија 10.02.2015 | 17:40
САД нуде Србији замјену за Јужни ток

Те две могућности су, како се наводи, да тај енергент Србија добије из САД или из Азербејџана.

То је српском премијеру понуђено током сусрета у Минхену претходне седмице, како би Србија у наредним годинама смањила енергетску зависност од Русије.

Прва и много бржа од две понуђене могућности јесте да Србија добија гас из САД који би стизао преко Хрватске и Мађарске, а услов за то је изградња терминала на острву Крк, где би САД специјалним бродовима допремала гас који би ишао у Мађарску одакле би Србија могла да га преузме.

Процењује се да је потребно око годину дана за изградњу инфраструктуре. Србија би морала да обезбеди конекцију са Мађарском.

Друга могућност, за три до четири године, јесте добијање гаса из Азербејџана. Вучић се у Минхену састао с и председником Азербејџана Илхамом Алијевим.

Србија би морала да изгради гасовод до Бугарске да би могла да рачуна на тај гас.

Из Азербејџана би ишао гасовод "Јужни коридор" кроз Грузију и Турску до Грчке, а један крак би се одвајао за Бугарску, где би Србија могла да га преузме.

ЕУ је, такође, више пута навела да жели да помогне Србији у изградњи гасне интерконекције до Бугарске после отказивања Јужног тока.

Тај гасовод из Грчке иде кроз Албанију, где се крак одваја за Италију, а други уз Јадранско море кроз Црну Гору и Хрватску до Словеније.

Америка би преко њега могла да продаје и свој гас тако што би га убацивала кроз већ постојећи терминал за течни гас "Ревитоус" на грчкој обали, као и у луци Александрополис која тек треба да се изгради.

Рок за изградњу "Јужног коридора" је 2018. или 2019. година.

Медији наводе да неке процене показују да би гас из САД, чија је цена у Америци данас око 90 долара за 1.000 кубика са свим трошковима транспорта, могао да буде доста јефтинији од важеће цене руског гаса, с обзиром на то да Србија сада плаћа Русији 457 долара за 1.000 кубика.

(Блиц.рс)