SAD nude Srbiji zamjenu za Južni tok

Zvaničnici SAD ponudili su premijeru Srbije Aleksandru Vučiću zamenu za "Južni tok" odnosno dve mogućnosti za snabdevanje gasom, pišu beogradski mediji.

Srbija 10.02.2015 | 17:40
SAD nude Srbiji zamjenu za Južni tok

Te dve mogućnosti su, kako se navodi, da taj energent Srbija dobije iz SAD ili iz Azerbejdžana.

To je srpskom premijeru ponuđeno tokom susreta u Minhenu prethodne sedmice, kako bi Srbija u narednim godinama smanjila energetsku zavisnost od Rusije.

Prva i mnogo brža od dve ponuđene mogućnosti jeste da Srbija dobija gas iz SAD koji bi stizao preko Hrvatske i Mađarske, a uslov za to je izgradnja terminala na ostrvu Krk, gde bi SAD specijalnim brodovima dopremala gas koji bi išao u Mađarsku odakle bi Srbija mogla da ga preuzme.

Procenjuje se da je potrebno oko godinu dana za izgradnju infrastrukture. Srbija bi morala da obezbedi konekciju sa Mađarskom.

Druga mogućnost, za tri do četiri godine, jeste dobijanje gasa iz Azerbejdžana. Vučić se u Minhenu sastao s i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim.

Srbija bi morala da izgradi gasovod do Bugarske da bi mogla da računa na taj gas.

Iz Azerbejdžana bi išao gasovod "Južni koridor" kroz Gruziju i Tursku do Grčke, a jedan krak bi se odvajao za Bugarsku, gde bi Srbija mogla da ga preuzme.

EU je, takođe, više puta navela da želi da pomogne Srbiji u izgradnji gasne interkonekcije do Bugarske posle otkazivanja Južnog toka.

Taj gasovod iz Grčke ide kroz Albaniju, gde se krak odvaja za Italiju, a drugi uz Jadransko more kroz Crnu Goru i Hrvatsku do Slovenije.

Amerika bi preko njega mogla da prodaje i svoj gas tako što bi ga ubacivala kroz već postojeći terminal za tečni gas "Revitous" na grčkoj obali, kao i u luci Aleksandropolis koja tek treba da se izgradi.

Rok za izgradnju "Južnog koridora" je 2018. ili 2019. godina.

Mediji navode da neke procene pokazuju da bi gas iz SAD, čija je cena u Americi danas oko 90 dolara za 1.000 kubika sa svim troškovima transporta, mogao da bude dosta jeftiniji od važeće cene ruskog gasa, s obzirom na to da Srbija sada plaća Rusiji 457 dolara za 1.000 kubika.

(Blic.rs)