Приштина хтјела да промијени 7 од 15 тачака

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су преговори с Приштином били тешки јер је Приштина желела да промјени 7 од 15 тачака споразума о правосуђу.

Србија 10.02.2015 | 16:25
Приштина хтјела да промијени 7 од 15 тачака

Дачић је на скупу Беградски дијалози рекао да је договор о поравосуђу "био фиксиран" још у марту 2014. и да је Европска комисија на основу тога предложила 15 тачака.

"Међутим, приштинска страна је имала захтев за промену седам од тих 15 тачака, говорећи да то није баш тако договорено, чиме није довела у питање кредибилитет Србије, већ инаституција ЕУ које су направиле предлог", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је приштинска делегација послије дугих и тешких разговора одустала од тога на чему су инсистирали и да је договор постигнут "око два, пола три".

Према ријечима шефа српске дипломатије, став институција ЕУ је да се Србија озбиљно припрема и ради у процесу преговора и да има добре капацитете, али да је за отварање поглаља потребно створити "политички оптималне услове".

Дачић је додао да се на томе ради и да је оптимиста, оцјенивши да би ЕУ требало више да цијени допринос Србије у процесу дијалога са Приштином у протекле двије године и када је ријеч о отварању поглавља.

Министарка задужена за евроске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је на скупу да грађани Србије повезују европске интеграције са реформама, да подршка том процесу осцилира али да је битан стратешки правац. Она је навела да евроинтеграције подржава 44 одсто грађана.

Дачић је изјавио да је Србија спремна за отварање више поглавља ове године и да би Европска унија требало више да узме у обзир то што је Београд допринео нормализацији односа са Приштином.

Дачић је на форуму „Београдски дијалози" рекао да је 2012. године, када је почео дијалог између Београда и Приштине, централно питање било да ли се српска делегација руковала и фотографисала са Хашимом Тачијем, а да су данас ти састанци у Бриселу постали нормална појава.

„Ми смо пре три године имали барикаде, паљење прелаза на Косову, разне сукобе и инциденте...", подсетио је Дачић.

Он је оцјенио да је Београд највише допринео нормализацији односа са Приштином, као и да би ЕУ требало то више да цени у политичком смислу, нарочито када је ријеч о отварању поглавља.

Дачић је рекао и да је Србија била спрема за отварање поглавља 32, те да су то све земље констатовале, медјутим, Њемачка је, како је додао, тада имала став да не треба отварати друга поглавља прије поглавља 23, 24 и 35.

„У овој години желимо да отворимо што више поглавља, дакле и поглавље 35, јер сматрам да је постигнут велики напредак потписивањем договра о правосудју. После тога треба или у исто време отварање поглавља 32, а очекујем до краја године да се размотри чињеница отварањ поглавља 23 и 24", истакао је Дачић.

Према његовим ријечима, до 25. марта биће завршен комплетан процес скрининга.

Он је закључио да је преговарачки тим довео до тога да Србија буде спремна за отварање поглавља и у административном, политичком и организационом смислу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

СРПС.ДУБНИЦА-МАЈЕВИЦКИ ЦЕТНИЦКИ ПОКРЕТ.

10.02.2015 17:59

НЕМА ПРОМЈЕНЕ НИЈЕДНА ТАЦКЕ ОД ТИХ 15 ДА СЕ ЗНА КОЈЕ ГАЗДА ПО РЕЗОЛУЦИЈИ 1244. САСТАВНИ И НЕОТУДЈИВИ ДЕО СРПСКЕ КОЛЕВКЕ. НЕМА ВИСЕ ОТИМАЊА И ОВО СТО СУ ОТЕЛИ МОРА СЕ ВРАТИТ ДО 2016 ГОДИНЕ КОСОВО ЈЕ СРБИЈА НЕ ТРЕБА НАМ УНИЈА НИ САРАДЊА СА ОНИМА КОЈИ СУ НАС БОБАРДОВАЛИ ОД 41-99 године....

ОДГОВОРИТЕ