Priština htjela da promijeni 7 od 15 tačaka

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da su pregovori s Prištinom bili teški jer je Priština želela da promjeni 7 od 15 tačaka sporazuma o pravosuđu.

Srbija 10.02.2015 | 16:25
Priština htjela da promijeni 7 od 15 tačaka

Dačić je na skupu Begradski dijalozi rekao da je dogovor o poravosuđu "bio fiksiran" još u martu 2014. i da je Evropska komisija na osnovu toga predložila 15 tačaka.

"Međutim, prištinska strana je imala zahtev za promenu sedam od tih 15 tačaka, govoreći da to nije baš tako dogovoreno, čime nije dovela u pitanje kredibilitet Srbije, već inastitucija EU koje su napravile predlog", rekao je Dačić.

Dačić je dodao da je prištinska delegacija poslije dugih i teških razgovora odustala od toga na čemu su insistirali i da je dogovor postignut "oko dva, pola tri".

Prema riječima šefa srpske diplomatije, stav institucija EU je da se Srbija ozbiljno priprema i radi u procesu pregovora i da ima dobre kapacitete, ali da je za otvaranje poglalja potrebno stvoriti "politički optimalne uslove".

Dačić je dodao da se na tome radi i da je optimista, ocjenivši da bi EU trebalo više da cijeni doprinos Srbije u procesu dijaloga sa Prištinom u protekle dvije godine i kada je riječ o otvaranju poglavlja.

Ministarka zadužena za evroske integracije Jadranka Joksimović rekla je na skupu da građani Srbije povezuju evropske integracije sa reformama, da podrška tom procesu oscilira ali da je bitan strateški pravac. Ona je navela da evrointegracije podržava 44 odsto građana.

Dačić je izjavio da je Srbija spremna za otvaranje više poglavlja ove godine i da bi Evropska unija trebalo više da uzme u obzir to što je Beograd doprineo normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Dačić je na forumu „Beogradski dijalozi" rekao da je 2012. godine, kada je počeo dijalog između Beograda i Prištine, centralno pitanje bilo da li se srpska delegacija rukovala i fotografisala sa Hašimom Tačijem, a da su danas ti sastanci u Briselu postali normalna pojava.

„Mi smo pre tri godine imali barikade, paljenje prelaza na Kosovu, razne sukobe i incidente...", podsetio je Dačić.

On je ocjenio da je Beograd najviše doprineo normalizaciji odnosa sa Prištinom, kao i da bi EU trebalo to više da ceni u političkom smislu, naročito kada je riječ o otvaranju poglavlja.

Dačić je rekao i da je Srbija bila sprema za otvaranje poglavlja 32, te da su to sve zemlje konstatovale, medjutim, Njemačka je, kako je dodao, tada imala stav da ne treba otvarati druga poglavlja prije poglavlja 23, 24 i 35.

„U ovoj godini želimo da otvorimo što više poglavlja, dakle i poglavlje 35, jer smatram da je postignut veliki napredak potpisivanjem dogovra o pravosudju. Posle toga treba ili u isto vreme otvaranje poglavlja 32, a očekujem do kraja godine da se razmotri činjenica otvaranj poglavlja 23 i 24", istakao je Dačić.

Prema njegovim riječima, do 25. marta biće završen kompletan proces skrininga.

On je zaključio da je pregovarački tim doveo do toga da Srbija bude spremna za otvaranje poglavlja i u administrativnom, političkom i organizacionom smislu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

SRPS.DUBNICA-MAJEVICKI CETNICKI POKRET.

10.02.2015 17:59

NEMA PROMJENE NIJEDNA TACKE OD TIH 15 DA SE ZNA KOJE GAZDA PO REZOLUCIJI 1244. SASTAVNI I NEOTUDJIVI DEO SRPSKE KOLEVKE. NEMA VISE OTIMANJA I OVO STO SU OTELI MORA SE VRATIT DO 2016 GODINE KOSOVO JE SRBIJA NE TREBA NAM UNIJA NI SARADNJA SA ONIMA KOJI SU NAS BOBARDOVALI OD 41-99 godine....

ODGOVORITE