Ово су голмани са ''инстинктом убица''!

Ко их није гледао тај не зна шта је фудбал.

Фудбал 11.02.2015 | 11:00
Ово су голмани са ''инстинктом убица''!

Колеге по рукавицама доводили су до лудила. Публику су бацали у транс. Сваки прекид, био то пенал или слободан ударац, за њих је био нова шанса да љубитељима фудбала пруже редак ужитак - да посматрају голмана како постиже погодак. Ово је прича о њима, а повод је јасно 124. погодак живе легенде Рожерија Сенија, који је у суботњем дуелу Сао Паула и Пирасисабе поправио сопствени, наравно и светски рекорд.

Није тајна да је Сени одавно ушао у историју лоптања у овом сегменту игре. Са ове тачке гледишта чини се и да ће вечно остати недодирљив. Бразилац је 22. јануара напунио 42 године, и даље је незаменљив на гол-линији Сао Паула, тако да ове енормне цифре у рубрици “постигнути голови“ још није коначна. Сасвим је могуће да ће је Рожерио још који пут повисити.

Оно што је у његовом случају посебно занимљиво је и то да је Сени све голове постигао играјући за клубове. На 16 утакмица у дресу бразилске селекције није се истакао на тај начин.

Први следећи "убица са гол-линије" је Хозе Луис Чилаверт, чувени левоноги Парагвајац. Колико је горепоменути Сени чудо од човека показује податак да је Чилаверт, који је други на вечној листи, постигао тачно упола мање голова од њега – 62.

Али Парагвајац је на челу каравана ако се гледају само голови постигнути на репрезентативном нивоу. Дао их је чак осам! Такође, још један статистички параматер заслужује свако дивљење и води га у анале спорта – једини је голман икада који је постигао хет-трик! Имао је феноменалну левицу којом је знао да "заврне" лопту тако да је голмани не виде.

На листи најубојитијих голмана налази се и можда и најлуђи фудбалер који је икада крочио на зелени терен - Рене Игита. Поред дриблања противничких нападача, чувеног "шкорпиона" из 1995. на пријатељском мечу против Енглеза, локнасте фризуре о којој смо недавно писали, нису изостали ни голови. И то много њих - чак 41! Та бројка га ставља на четврто место вечне листе, само са једним поготком мање од Димитра Иванковог. За разлику од Бугарина који је играјући за Левски, Кајзери, Бурсу и Анортозис све голове дао из пенала, Игита је стрељао и из слободних удараца. Ма нема шта није радио по терену.

Један од представника ове ретке врсте који нам је можда и најсвежији у памћењу је и Немац Ханс-Јерг Бут. Бранећи за Хамбург, Бајер Леверкузен, Бајерн Минхен постигао је 32 гола и најбољи је голман-стрелац у историји Бундеслиге. Три пута је погађао и у Лиги шампиона што је такође рекорд.

Занимљиво, на деветом месту вечне листе налази се и један Србин - Драган Пантелић. Највише утакмица у каријери одиграо је за Раднички из Ниша осамдесетих година прошлог века, а наступао је и за француски Бордо. Тресао је мреже 26 пута, што га чини најефикаснијим српским голманом у историји. Од играча са овог простора најближи му је Жарко Лучић са 21 поготком. Иза њега и Костариканац Фернандо Патерсон, са 26 голова последњи на ТОП 10 листи, испред Мисаел Алфаро из Ел Салвадора, ексцентрични Хорхе Кампос, који је професионалну каријеру уосталом и почео играјући у шпицу...

Развој модерног фудбала у коме је новац од виталног значаја, у коме се и дриблинзи користе све мање јер се сматрају неозбиљним, не улива наду да ће голмани више имати прилику да чине оно што су чинили њихови претходници. Данас ће се чувар мреже наћи на противничкој половини терена само ако је надокнада времена и нема шта да изгуби (или ако се зове Мануел Нојер). Сцену у којој голман прилази на 40 метара од гола противника и из слободњака опали бомбу која ће да затресе цео стадион, тешко да ћемо видети у временима која долазе. Зато ови момци заслужују додатно поштовање.

Листа првих десет:

1. Рожерио Сени – 124
2. Хозе Луис Чилаверт – 62
3. Димитар Иванков – 42
4. Рене Игита – 41
5. Вегас Фернандез – 39
6. Хорхе Кампос – 34
7. Ханс-Јерг Бут – 32
8. Мисаел Алфаро – 31
9. Драган Пантелић – 26
10. Фернандо Патерсон – 26

Коментари / 0

Оставите коментар