Ovo su golmani sa ''instinktom ubica''!

Ko ih nije gledao taj ne zna šta je fudbal.

Fudbal 11.02.2015 | 11:00
Ovo su golmani sa ''instinktom ubica''!

Kolege po rukavicama dovodili su do ludila. Publiku su bacali u trans. Svaki prekid, bio to penal ili slobodan udarac, za njih je bio nova šansa da ljubiteljima fudbala pruže redak užitak - da posmatraju golmana kako postiže pogodak. Ovo je priča o njima, a povod je jasno 124. pogodak žive legende Rožerija Senija, koji je u subotnjem duelu Sao Paula i Pirasisabe popravio sopstveni, naravno i svetski rekord.

Nije tajna da je Seni odavno ušao u istoriju loptanja u ovom segmentu igre. Sa ove tačke gledišta čini se i da će večno ostati nedodirljiv. Brazilac je 22. januara napunio 42 godine, i dalje je nezamenljiv na gol-liniji Sao Paula, tako da ove enormne cifre u rubrici “postignuti golovi“ još nije konačna. Sasvim je moguće da će je Rožerio još koji put povisiti.

Ono što je u njegovom slučaju posebno zanimljivo je i to da je Seni sve golove postigao igrajući za klubove. Na 16 utakmica u dresu brazilske selekcije nije se istakao na taj način.

Prvi sledeći "ubica sa gol-linije" je Hoze Luis Čilavert, čuveni levonogi Paragvajac. Koliko je gorepomenuti Seni čudo od čoveka pokazuje podatak da je Čilavert, koji je drugi na večnoj listi, postigao tačno upola manje golova od njega – 62.

Ali Paragvajac je na čelu karavana ako se gledaju samo golovi postignuti na reprezentativnom nivou. Dao ih je čak osam! Takođe, još jedan statistički paramater zaslužuje svako divljenje i vodi ga u anale sporta – jedini je golman ikada koji je postigao het-trik! Imao je fenomenalnu levicu kojom je znao da "zavrne" loptu tako da je golmani ne vide.

Na listi najubojitijih golmana nalazi se i možda i najluđi fudbaler koji je ikada kročio na zeleni teren - Rene Igita. Pored driblanja protivničkih napadača, čuvenog "škorpiona" iz 1995. na prijateljskom meču protiv Engleza, loknaste frizure o kojoj smo nedavno pisali, nisu izostali ni golovi. I to mnogo njih - čak 41! Ta brojka ga stavlja na četvrto mesto večne liste, samo sa jednim pogotkom manje od Dimitra Ivankovog. Za razliku od Bugarina koji je igrajući za Levski, Kajzeri, Bursu i Anortozis sve golove dao iz penala, Igita je streljao i iz slobodnih udaraca. Ma nema šta nije radio po terenu.

Jedan od predstavnika ove retke vrste koji nam je možda i najsvežiji u pamćenju je i Nemac Hans-Jerg But. Braneći za Hamburg, Bajer Leverkuzen, Bajern Minhen postigao je 32 gola i najbolji je golman-strelac u istoriji Bundeslige. Tri puta je pogađao i u Ligi šampiona što je takođe rekord.

Zanimljivo, na devetom mestu večne liste nalazi se i jedan Srbin - Dragan Pantelić. Najviše utakmica u karijeri odigrao je za Radnički iz Niša osamdesetih godina prošlog veka, a nastupao je i za francuski Bordo. Tresao je mreže 26 puta, što ga čini najefikasnijim srpskim golmanom u istoriji. Od igrača sa ovog prostora najbliži mu je Žarko Lučić sa 21 pogotkom. Iza njega i Kostarikanac Fernando Paterson, sa 26 golova poslednji na TOP 10 listi, ispred Misael Alfaro iz El Salvadora, ekscentrični Horhe Kampos, koji je profesionalnu karijeru uostalom i počeo igrajući u špicu...

Razvoj modernog fudbala u kome je novac od vitalnog značaja, u kome se i driblinzi koriste sve manje jer se smatraju neozbiljnim, ne uliva nadu da će golmani više imati priliku da čine ono što su činili njihovi prethodnici. Danas će se čuvar mreže naći na protivničkoj polovini terena samo ako je nadoknada vremena i nema šta da izgubi (ili ako se zove Manuel Nojer). Scenu u kojoj golman prilazi na 40 metara od gola protivnika i iz slobodnjaka opali bombu koja će da zatrese ceo stadion, teško da ćemo videti u vremenima koja dolaze. Zato ovi momci zaslužuju dodatno poštovanje.

Lista prvih deset:

1. Rožerio Seni – 124
2. Hoze Luis Čilavert – 62
3. Dimitar Ivankov – 42
4. Rene Igita – 41
5. Vegas Fernandez – 39
6. Horhe Kampos – 34
7. Hans-Jerg But – 32
8. Misael Alfaro – 31
9. Dragan Pantelić – 26
10. Fernando Paterson – 26

Komentari / 0

Ostavite komentar