И у Летонији поштују правила! А кад би у Србији било овако...

Летонски фудбалски шампионат почиње средином марта, а како ствари тренутно стоје, лиценце за учешће неће добити три прволигаша укључујући и најтрофејнији клуб ове балтичке државе Сконто из Риге.

Фудбал 10.02.2015 | 23:45
И у Летонији поштују правила! А кад би у Србији било овако...

Како преноси летонски „Делфи”, због дуговања према бившим играчима, одбијена је жалба на захтев за лиценцу три прволигаша, Сконту, Даугави из Риге и Даугави из Даугавпилса.

Првобитни захтев за учешће у првенству Летоније, одбијен је овим клубовима 30. јануара, од када су имали рок од пет дана да се жале на ту одлуку. После новог састанка, у понедељак је Летонска фудбалска федерација открила да поменути клубови нису предали потребне документе те неће моћи да се такмиче у новом шампионату, који броји укупно десет екипа.

Најтрофејнији летонски клуб, Сконто из Риге дугује својим бившим играчима око 400.000 евра, а ни (за ову фудбалски малу државу) славна историја, велики број навијача, 15 освојених шампионата и још осам купова Летоније, као ни солидни наступи у европским такмичењима неће помоћи да се добије неопходна лиценца уколико обавезе не буду испуњене.

Сконто је прошлог лета, слично нашој Црвеној звезди, дисквалификован из учешћа у Лиги Европе, а забрањено му је и да региструје нова појачања.

Колика је криза у том клубу показује и податак да су 6. јула морали да предају првенствену утакмицу против Липаје зато што су играчи штрајковали и нису хтели да изађу на терен. Упркос свим проблемима, Сконто је прошлу сезону успео да заврши на другом месту са 71 бодом, осам мање од шампиона Вентспилса.

Други клуб који није добио лиценцу, Даугава из Даугавпилса, 2012. године је освојио шампионат Летоније. Следеће године су међутим почели проблеми са клуб са југоистока Летоније пошто се нашао под истрагом УЕФЕ због реванш утакмице другог кола квалификација за Лигу шампиона са шведским Елфсборгом. Тај меч су изгубили са резултатом 7:1, а свих седам голова су примили у другом полувремену.

Иако кривица о намештању није доказана, те се Даугава и следеће године такмичила у квалификацијама за Лигу Европе, УЕФА је открила да тај клуб нема своју селекцију за младе играче, па је условила ФС Летоније да јој не изда лиценцу за Прву лигу уколико је не оснује до почетка тог такмичења, што се за сада није догодило.

Даугава из Риге је далеко мање успешан клуб од преостала два, учествовао је само једном у Европи, и то баш овог лета уместо Сконта, али га је испрашио Абердин са укупних 8:0. Попут градског ривала и Даугава није добила лиценцу због финансијских проблема.

Све то делује познато, сличне, а можда и горе ствари су се дешавале и у нашем фудбалу, али до сада се није десило да Фудбалски савез Србије забрани клубовима да се такмиче у Јелен Суперлиги. Можда је дошло време да се наши челници угледају на колеге из Летоније, којима очигледно није проблем да се придржавају правила и не издају лиценце за готово трећину лиге.

Коментари / 0

Оставите коментар