I u Letoniji poštuju pravila! A kad bi u Srbiji bilo ovako...

Letonski fudbalski šampionat počinje sredinom marta, a kako stvari trenutno stoje, licence za učešće neće dobiti tri prvoligaša uključujući i najtrofejniji klub ove baltičke države Skonto iz Rige.

Fudbal 10.02.2015 | 23:45
I u Letoniji poštuju pravila! A kad bi u Srbiji bilo ovako...

Kako prenosi letonski „Delfi”, zbog dugovanja prema bivšim igračima, odbijena je žalba na zahtev za licencu tri prvoligaša, Skontu, Daugavi iz Rige i Daugavi iz Daugavpilsa.

Prvobitni zahtev za učešće u prvenstvu Letonije, odbijen je ovim klubovima 30. januara, od kada su imali rok od pet dana da se žale na tu odluku. Posle novog sastanka, u ponedeljak je Letonska fudbalska federacija otkrila da pomenuti klubovi nisu predali potrebne dokumente te neće moći da se takmiče u novom šampionatu, koji broji ukupno deset ekipa.

Najtrofejniji letonski klub, Skonto iz Rige duguje svojim bivšim igračima oko 400.000 evra, a ni (za ovu fudbalski malu državu) slavna istorija, veliki broj navijača, 15 osvojenih šampionata i još osam kupova Letonije, kao ni solidni nastupi u evropskim takmičenjima neće pomoći da se dobije neophodna licenca ukoliko obaveze ne budu ispunjene.

Skonto je prošlog leta, slično našoj Crvenoj zvezdi, diskvalifikovan iz učešća u Ligi Evrope, a zabranjeno mu je i da registruje nova pojačanja.

Kolika je kriza u tom klubu pokazuje i podatak da su 6. jula morali da predaju prvenstvenu utakmicu protiv Lipaje zato što su igrači štrajkovali i nisu hteli da izađu na teren. Uprkos svim problemima, Skonto je prošlu sezonu uspeo da završi na drugom mestu sa 71 bodom, osam manje od šampiona Ventspilsa.

Drugi klub koji nije dobio licencu, Daugava iz Daugavpilsa, 2012. godine je osvojio šampionat Letonije. Sledeće godine su međutim počeli problemi sa klub sa jugoistoka Letonije pošto se našao pod istragom UEFE zbog revanš utakmice drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona sa švedskim Elfsborgom. Taj meč su izgubili sa rezultatom 7:1, a svih sedam golova su primili u drugom poluvremenu.

Iako krivica o nameštanju nije dokazana, te se Daugava i sledeće godine takmičila u kvalifikacijama za Ligu Evrope, UEFA je otkrila da taj klub nema svoju selekciju za mlade igrače, pa je uslovila FS Letonije da joj ne izda licencu za Prvu ligu ukoliko je ne osnuje do početka tog takmičenja, što se za sada nije dogodilo.

Daugava iz Rige je daleko manje uspešan klub od preostala dva, učestvovao je samo jednom u Evropi, i to baš ovog leta umesto Skonta, ali ga je isprašio Aberdin sa ukupnih 8:0. Poput gradskog rivala i Daugava nije dobila licencu zbog finansijskih problema.

Sve to deluje poznato, slične, a možda i gore stvari su se dešavale i u našem fudbalu, ali do sada se nije desilo da Fudbalski savez Srbije zabrani klubovima da se takmiče u Jelen Superligi. Možda je došlo vreme da se naši čelnici ugledaju na kolege iz Letonije, kojima očigledno nije problem da se pridržavaju pravila i ne izdaju licence za gotovo trećinu lige.

Komentari / 0

Ostavite komentar