Анализа: Шта то од себе ради Црвена Звезда?!

Проблема на "Маракани" није мало, а црвено-бели појединим потезима труде се да их буде још...

Фудбал 11.02.2015 | 00:00
Анализа: Шта то од себе ради Црвена Звезда?!

Роберт Просинечки, Славиша Стојановић, Гжегож Броновицки, Натанијел Асамоа, Александар Луковић, Дарко Лазовић, Никола Мијаиловић, Милан Ћаласан…

То су имена само у последњих месец дана која су се у негативном контексту доводила у везу са Црвеном звездом, а када бисмо ишли даље, потрајало би.

Једино у случају Александра Луковића ради се о спортском пеху, па би се капитенова повреда Ахилове тетиве могла назвати и као утицај лоше карме, која се одавно надвила над клуб из Љутице Богдана.

Многи потези које у последње време вуче руководство црвено-белих наводе на питање – зашто?

Јасно је да се клуб налази у огромном финансијском проблему и да је велики део тога наслеђен од претходних управа, али ако се већ ради на излажењу из кризе, а тако тврде челници црвено-белих, зашто се одређене информације крију?

Продаја процената младих играча инвестиционим фондовима није пријатна вест по навијаче, али је у овом тренутку вероватно једини начин на који клуб може за кратко време да обезбеди новац неопходан за даље такмичење (враћање дугова и регистровање играча). Ако је део уговора Луке Јовића и Михаила Ристића продат, ако је и Марко Грујић једно од решења, зашто се то не призна јавно? Да ли би ико могао да негодује што се у клупску касу слила сума довољна за исплату Броновицког и Асамое, чиме је отклоњена опасност да екипа почне пролеће са одузетих шест бодова?

Вероватно би и навијачима, и јавности, било лакше да разумеју одређене потезе клуба, уколико би се радило транспарентно.

Тајанствен је и однос актуелног руководства према бившим тренерима, Роберту Просинечком и Славиши Стојановићу. И један и други најавили су да ће тужити клуб, а стрпљење нису изгубили зато што им је новац неопходан за егзистенцију, већ зато што им месецима нико из Црвене звезде није одговарао на позиве. А, имали су спремне предлоге за договор…

Из истог разлога "прекипело" је и менаџеру Милану Ћаласану, који је најавио да ће наплатати сваки евро од 2,5 милиона колико му се дугује.

Можда највеће зашто поставља се код односа клуба према Дарку Лазовићу. Иако то није званично потврђено, из изјаве генералног директора Звездана Терзића може се закључити да руководство тражи од везног играча да опрости део дуга, пошто на лето одлази као слободан играч – без обештећења. У супротном, могао би да изгуби статус првотимца.

"У томе има истине", потврдио нам је извор близак играчу.

Уколико се то заиста догоди, била би прворазредна неправда према Лазовићу, који се није бунио када је одбијена понуда Ред Бул Салцбурга од 4,5 милиона евра, нити је, иако је то лако могао, тражио раскид уговора на штету клуба… Није му било право ни када му Звезда, уочи свадбе, није дала бар делић новца како би један од најлепших дана у животу могао да организује онако како је желео. Ћутао је. Истрпео је и повреду колена, мада је на терен послат недовољно опорављен од бола у истом колену, који се јавио две недеље раније. Прешао је и преко одузимања капитенске траке...

Вратио се у тим опет као један од бољих и, кадага већ Црвена звезда није продала, сам се договорио са Ђеновом да на лето пређе у Италију. Лазовић, за разлику од многих других, које није потребно именовати, није пристајао на одлазак из клуба раскидом уговора, а многи аранжмани пропали су му баш зато што је инсистирао да "оде као човек".

Да ли се Звезда прему њему понела људски траживши да се одрекне плате до краја сезоне ако жели да буде у такмичарском погону?

Велики знак питања може се ставити и на резиме зимског прелазног рока. Ниједан играч није отишао за обештећење и већ одређено време највише што шампион Србије може да "извуче" је опрост дела дуга. Последњи за ког је Звезда узела респектабилно обештећење био је Абиола Дауда, који је продат за 500.000 евра. Успут, иако је на недавној Скупштини као примаран циљ наведена промоција младих играча, ангажовани су фудбалери средњих или позних играчких година.

Посебно је занимљива прича око нападача. Тренер Ненад Лалатовић најавио је да му нису потребна четворица, отписао је Ђорђа Деспотовића, али је само неколико дана касније ангажован Петар Орландић!? Уз то, о Нигеријцу Фуаду Саламију од првог дана круже приче да је физички неспреман, а са припрема у Турској стижу иноформације да и играчки квалитет није на високом нивоу.

Ни генерални директор Звездан Терзић није се устручавао да призна да га "Балотели" није импресионирао. У његовом случају, ако има нечег доброг, то је да Звезда није у обавези да плати обештећење, већ може да га врати матичном клубу до одређеног датума. Али, подсећамо, један српски фудбалер већ је на трибини због ангажовања странца.

Нејасно је и шта црвено-бели планирају са суспендованим Николом Мијаиловићем, као и отписаним Ђорђем Деспотовићем? Новак Мартиновић, који има финансијски веома јак уговор за Звездине услове, није у конкуренцији за утакмицу од октобра 2013. године, када је доживео мистериозну повреду од које се опорављао и тренирао одвојено од екипе све до ове зиме. Ни на њега се не рачуна, али ни њему се не иде... А, то кошта.

Сви они су на платном списку, па би логичније било да их је клуб, ако већ не конкуришу за први тим, послао негде на позајмицу, него што самостално тренирају.

Никола Антић је такође ни ту, ни тамо, требало је да буде прослеђен на позајмицу у Нови Пазар, а сада чека да његов менаџер Ранко Стојић "заврши нешто у Швајцарској".

Званичан рачун клуба је већ неко време у блокади. Упркос томе, Терзић је у неколико интервјуа истакао да је клуб, из "сопствених извора", успео да реши неколико горућих проблема, исплати Броновицког (400 + 210 + 230 хиљада евра), Ашанте Екото за трансфер Натанијела Асамое (240.000 евра), а клуб се налази на корак да реши и питање лиценцирања нових играча, за шта је потребно додатних 422.000 евра.

Простим сабирањем, долази се до суме од 1,5 евра, мада је то ништа у поређењу с обавезама које морају да се измире за УЕФА лиценцу.

Највећи проблем Црвене звезде, који би на крају могао и да кошта позиција актуелно руководство, свакако је УЕФА лиценца за наредну сезону.Потребно је 11,8 милиона евра, а 31. март је све ближи. Могуће је постићи договоре са појединим повериоцима и пролонгирати одређене обавезе, али имајући у виду случајеве Просинечког, Стојановића, Ћаласана...

...питање је колико је, сада, спремних на преговоре!

Шта тек рећи за однос ченика Звезде према играчима под уговором?

"Играчи су кварљива роба. Помисле да им припадају клуб, стадион, грб, дрес... Заборавили су како су дрхтали од среће када су долазили на 'Маракану'", поручио је Терзић из Анталије.

Дуго већ челници Црвене звезде прилично арогантно поступају према људима којима се дугује и то није само лош манир актуелног руководства. Сетимо се сукоба Владана Лукића и Ивана Аџића са Дејаном Миловановићем, Небојше Човића и Луке Миливојевића, Зорана Стојадиновића са целом групом играча, Николе Мијаиловића и Звездана Терзића, сада је на реду Дарко Лазовић...

Челници дођу и оду, играчи у мањој или већој мери, на овај или онај начин, на крају наплате играње у Црвеној звезди, а ко губи? Само клуб. Баш онај клуб за који обе стране тврде да "не постоји нико ко је изнад".

После серије потеза који нису нису допринели поправљању имиџа клуба, нити атмосфере у свлачионици, УЕФА лиценца је можда и последња прилика да се нешто промени у том смислу ове сезоне.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Делија

11.02.2015 00:27

Залосно, страсно! Унисти до краја као и вецину фирми! Све лопов до лопова! Јадна си данас Звездо моја!

ОДГОВОРИТЕ