Analiza: Šta to od sebe radi Crvena Zvezda?!

Problema na "Marakani" nije malo, a crveno-beli pojedinim potezima trude se da ih bude još...

Fudbal 11.02.2015 | 00:00
Analiza: Šta to od sebe radi Crvena Zvezda?!

Robert Prosinečki, Slaviša Stojanović, Gžegož Bronovicki, Natanijel Asamoa, Aleksandar Luković, Darko Lazović, Nikola Mijailović, Milan Ćalasan…

To su imena samo u poslednjih mesec dana koja su se u negativnom kontekstu dovodila u vezu sa Crvenom zvezdom, a kada bismo išli dalje, potrajalo bi.

Jedino u slučaju Aleksandra Lukovića radi se o sportskom pehu, pa bi se kapitenova povreda Ahilove tetive mogla nazvati i kao uticaj loše karme, koja se odavno nadvila nad klub iz Ljutice Bogdana.

Mnogi potezi koje u poslednje vreme vuče rukovodstvo crveno-belih navode na pitanje – zašto?

Jasno je da se klub nalazi u ogromnom finansijskom problemu i da je veliki deo toga nasleđen od prethodnih uprava, ali ako se već radi na izlaženju iz krize, a tako tvrde čelnici crveno-belih, zašto se određene informacije kriju?

Prodaja procenata mladih igrača investicionim fondovima nije prijatna vest po navijače, ali je u ovom trenutku verovatno jedini način na koji klub može za kratko vreme da obezbedi novac neophodan za dalje takmičenje (vraćanje dugova i registrovanje igrača). Ako je deo ugovora Luke Jovića i Mihaila Ristića prodat, ako je i Marko Grujić jedno od rešenja, zašto se to ne prizna javno? Da li bi iko mogao da negoduje što se u klupsku kasu slila suma dovoljna za isplatu Bronovickog i Asamoe, čime je otklonjena opasnost da ekipa počne proleće sa oduzetih šest bodova?

Verovatno bi i navijačima, i javnosti, bilo lakše da razumeju određene poteze kluba, ukoliko bi se radilo transparentno.

Tajanstven je i odnos aktuelnog rukovodstva prema bivšim trenerima, Robertu Prosinečkom i Slaviši Stojanoviću. I jedan i drugi najavili su da će tužiti klub, a strpljenje nisu izgubili zato što im je novac neophodan za egzistenciju, već zato što im mesecima niko iz Crvene zvezde nije odgovarao na pozive. A, imali su spremne predloge za dogovor…

Iz istog razloga "prekipelo" je i menadžeru Milanu Ćalasanu, koji je najavio da će naplatati svaki evro od 2,5 miliona koliko mu se duguje.

Možda najveće zašto postavlja se kod odnosa kluba prema Darku Lazoviću. Iako to nije zvanično potvrđeno, iz izjave generalnog direktora Zvezdana Terzića može se zaključiti da rukovodstvo traži od veznog igrača da oprosti deo duga, pošto na leto odlazi kao slobodan igrač – bez obeštećenja. U suprotnom, mogao bi da izgubi status prvotimca.

"U tome ima istine", potvrdio nam je izvor blizak igraču.

Ukoliko se to zaista dogodi, bila bi prvorazredna nepravda prema Lazoviću, koji se nije bunio kada je odbijena ponuda Red Bul Salcburga od 4,5 miliona evra, niti je, iako je to lako mogao, tražio raskid ugovora na štetu kluba… Nije mu bilo pravo ni kada mu Zvezda, uoči svadbe, nije dala bar delić novca kako bi jedan od najlepših dana u životu mogao da organizuje onako kako je želeo. Ćutao je. Istrpeo je i povredu kolena, mada je na teren poslat nedovoljno oporavljen od bola u istom kolenu, koji se javio dve nedelje ranije. Prešao je i preko oduzimanja kapitenske trake...

Vratio se u tim opet kao jedan od boljih i, kadaga već Crvena zvezda nije prodala, sam se dogovorio sa Đenovom da na leto pređe u Italiju. Lazović, za razliku od mnogih drugih, koje nije potrebno imenovati, nije pristajao na odlazak iz kluba raskidom ugovora, a mnogi aranžmani propali su mu baš zato što je insistirao da "ode kao čovek".

Da li se Zvezda premu njemu ponela ljudski traživši da se odrekne plate do kraja sezone ako želi da bude u takmičarskom pogonu?

Veliki znak pitanja može se staviti i na rezime zimskog prelaznog roka. Nijedan igrač nije otišao za obeštećenje i već određeno vreme najviše što šampion Srbije može da "izvuče" je oprost dela duga. Poslednji za kog je Zvezda uzela respektabilno obeštećenje bio je Abiola Dauda, koji je prodat za 500.000 evra. Usput, iako je na nedavnoj Skupštini kao primaran cilj navedena promocija mladih igrača, angažovani su fudbaleri srednjih ili poznih igračkih godina.

Posebno je zanimljiva priča oko napadača. Trener Nenad Lalatović najavio je da mu nisu potrebna četvorica, otpisao je Đorđa Despotovića, ali je samo nekoliko dana kasnije angažovan Petar Orlandić!? Uz to, o Nigerijcu Fuadu Salamiju od prvog dana kruže priče da je fizički nespreman, a sa priprema u Turskoj stižu inoformacije da i igrački kvalitet nije na visokom nivou.

Ni generalni direktor Zvezdan Terzić nije se ustručavao da prizna da ga "Baloteli" nije impresionirao. U njegovom slučaju, ako ima nečeg dobrog, to je da Zvezda nije u obavezi da plati obeštećenje, već može da ga vrati matičnom klubu do određenog datuma. Ali, podsećamo, jedan srpski fudbaler već je na tribini zbog angažovanja stranca.

Nejasno je i šta crveno-beli planiraju sa suspendovanim Nikolom Mijailovićem, kao i otpisanim Đorđem Despotovićem? Novak Martinović, koji ima finansijski veoma jak ugovor za Zvezdine uslove, nije u konkurenciji za utakmicu od oktobra 2013. godine, kada je doživeo misterioznu povredu od koje se oporavljao i trenirao odvojeno od ekipe sve do ove zime. Ni na njega se ne računa, ali ni njemu se ne ide... A, to košta.

Svi oni su na platnom spisku, pa bi logičnije bilo da ih je klub, ako već ne konkurišu za prvi tim, poslao negde na pozajmicu, nego što samostalno treniraju.

Nikola Antić je takođe ni tu, ni tamo, trebalo je da bude prosleđen na pozajmicu u Novi Pazar, a sada čeka da njegov menadžer Ranko Stojić "završi nešto u Švajcarskoj".

Zvaničan račun kluba je već neko vreme u blokadi. Uprkos tome, Terzić je u nekoliko intervjua istakao da je klub, iz "sopstvenih izvora", uspeo da reši nekoliko gorućih problema, isplati Bronovickog (400 + 210 + 230 hiljada evra), Ašante Ekoto za transfer Natanijela Asamoe (240.000 evra), a klub se nalazi na korak da reši i pitanje licenciranja novih igrača, za šta je potrebno dodatnih 422.000 evra.

Prostim sabiranjem, dolazi se do sume od 1,5 evra, mada je to ništa u poređenju s obavezama koje moraju da se izmire za UEFA licencu.

Najveći problem Crvene zvezde, koji bi na kraju mogao i da košta pozicija aktuelno rukovodstvo, svakako je UEFA licenca za narednu sezonu.Potrebno je 11,8 miliona evra, a 31. mart je sve bliži. Moguće je postići dogovore sa pojedinim poveriocima i prolongirati određene obaveze, ali imajući u vidu slučajeve Prosinečkog, Stojanovića, Ćalasana...

...pitanje je koliko je, sada, spremnih na pregovore!

Šta tek reći za odnos čenika Zvezde prema igračima pod ugovorom?

"Igrači su kvarljiva roba. Pomisle da im pripadaju klub, stadion, grb, dres... Zaboravili su kako su drhtali od sreće kada su dolazili na 'Marakanu'", poručio je Terzić iz Antalije.

Dugo već čelnici Crvene zvezde prilično arogantno postupaju prema ljudima kojima se duguje i to nije samo loš manir aktuelnog rukovodstva. Setimo se sukoba Vladana Lukića i Ivana Adžića sa Dejanom Milovanovićem, Nebojše Čovića i Luke Milivojevića, Zorana Stojadinovića sa celom grupom igrača, Nikole Mijailovića i Zvezdana Terzića, sada je na redu Darko Lazović...

Čelnici dođu i odu, igrači u manjoj ili većoj meri, na ovaj ili onaj način, na kraju naplate igranje u Crvenoj zvezdi, a ko gubi? Samo klub. Baš onaj klub za koji obe strane tvrde da "ne postoji niko ko je iznad".

Posle serije poteza koji nisu nisu doprineli popravljanju imidža kluba, niti atmosfere u svlačionici, UEFA licenca je možda i poslednja prilika da se nešto promeni u tom smislu ove sezone.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Delija

11.02.2015 00:27

Zalosno, strasno! Unisti do kraja kao i vecinu firmi! Sve lopov do lopova! Jadna si danas Zvezdo moja!

ODGOVORITE