Цијена млијека пада испод 1 КМ?

Сточни фонд у Републици Српској у посљедњих годину дана мањи је за чак 1.500 грла, тврде фармери, јер се због неконтролисаног увоза млијека и меса, млијечних и месних производа, све више домаћих фарми гаси.

Република Српска 10.02.2015 | 14:45
Цијена млијека пада испод 1 КМ?

Да зло по домаће сточаре буде веће, оваква ситуација могла би да доведе и до тога да цијена литра млијека падне испод једне марке.

Владимир Усорац, предсједник Удружења мљекара РС, казао је да ситуација у сточарству никада није била гора и да се одједном састало неколико негативних ствари које не иду на руку фармерима.

"Прошлогодишње поплаве уништиле су све до чега су дошле, знамо да је Семберија страдала и да је тамо много великих фарми. Ту је неконтролисан увоз који код нас већ годинама уништава домаћу производњу. Све се то заједно свалило на леђа наших фармера", каже Усорац.

Он је навео да је проблем увоза посебно постао проблематичан од половине прошле године, када су Русији уведене санкције и када велике европске земље више не могу да извозе тамо своје производе.

"Од тада се све увози код нас по тако багателним цијенама да је то срамота. Они имају субвенције на све и свашта од премија на млијеко до субвенција по јуници, због чега могу да извозе по значајније нижим цијенама него што ми можемо да произведемо", казао је Усорац.

Он је навео да је, на примјер, само Хрватска у прошлој години смањила производњу млијека за 110.000 литара управо због истог проблема.

"Не можемо више да извозимо ни у Турску, ни у Русију, буквално смо окружени Европском унијом, која нам ништа не дозвољава", огорчен је Усорац.

Према његовим ријечима, ту је и проблем са Бобар банком, због које постоје могућност да се још око 100 фарми које су имале код њих кредите угаси.

Стојан Маринковић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача РС, казао је да увоз уништава све у РС и у БиХ, и да он једноставно не види излаз из тога.

"Може се очекивати да се фарме гасе, јер више не да се не исплати водити фарму, већ људи скроз пропадају улажући шта имају и немају у тај посао", истакао је Маринковић.

Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, истакао је да постоји велика опасност да цијена млијека у РС значајно падне због великог увоза разне робе из земаља ЕУ.

"Код нас сада долази разна роба из ЕУ у огромним количинама зато што не могу извозити у Русију. Плашимо се тога и желимо да заштитимо наше произвођаче, посебно млијека. Плашимо се да ће цијена млијека пасти испод једне марке", истакао је Глухаковић.

Он је појаснио да ће много земаља ЕУ бити ослобођено разних прелевмана и царина, због чега ће све и свашта долазити у БиХ и РС.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ у току јуна прошле године у БиХ су увезени млијеко и млијечни производи у вриједности од 10,6 милиона, а у децембру од 11,3 милиона марака.

Извор: Независне новине

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ФОНД

10.02.2015 13:50

НИЈЕ ТАЧНО ДА СЕ СТОЧНИ ФОНД У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ СМАЊУЈЕ. СВЕ СЕ ВИШЕ ЧУЈЕ И НА УЛИЦИ "КРАВО", АЛ МЛИЈЕКА ЈЕ МАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.02.2015 13:57

зАБРАНИТИ УВОЗ МЛИЈЕКА ИЗ сЛОВЕНИЈЕ хРВАТСКЕ мАЂАРСКЕ,а дозволити увоз из Шкотске,па да видимо колико ће бити литар млијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Књаз Милос

10.02.2015 14:05

У Њемацкој 250гр Меггле путер коста 1,20 Еур. Код нас исти 4,10КМ, у истој скали с и путери осталих прерадјиваца или увозника. Знаци дупло скупљи. Млијеко иста цијена и код нас и у Њемацкој. Е сад кад узмете однос литре млијека и 250гр путера добијете однос 1:2 у Њемацкој, а код нас скоро 1:4. Знаци негдје несто не стима код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јово

10.02.2015 14:14

Министра пољопривреде у ПЕНЗИЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

10.02.2015 15:09

Поред производње и продаје млијека мљекарама, мислим да би сточари требали размислити (и) о удруживању зарад (директне) прераде млијека и то млијека у кесама које је 10-20 одсто јефтиније од оног у тетрапаку, као и млијека у праху за потребе кондиторске и угоститељске (посластичарнице) индустрије.

ОДГОВОРИТЕ