Cijena mlijeka pada ispod 1 KM?

Stočni fond u Republici Srpskoj u posljednjih godinu dana manji je za čak 1.500 grla, tvrde farmeri, jer se zbog nekontrolisanog uvoza mlijeka i mesa, mliječnih i mesnih proizvoda, sve više domaćih farmi gasi.

Republika Srpska 10.02.2015 | 14:45
Cijena mlijeka pada ispod 1 KM?

Da zlo po domaće stočare bude veće, ovakva situacija mogla bi da dovede i do toga da cijena litra mlijeka padne ispod jedne marke.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS, kazao je da situacija u stočarstvu nikada nije bila gora i da se odjednom sastalo nekoliko negativnih stvari koje ne idu na ruku farmerima.

"Prošlogodišnje poplave uništile su sve do čega su došle, znamo da je Semberija stradala i da je tamo mnogo velikih farmi. Tu je nekontrolisan uvoz koji kod nas već godinama uništava domaću proizvodnju. Sve se to zajedno svalilo na leđa naših farmera", kaže Usorac.

On je naveo da je problem uvoza posebno postao problematičan od polovine prošle godine, kada su Rusiji uvedene sankcije i kada velike evropske zemlje više ne mogu da izvoze tamo svoje proizvode.

"Od tada se sve uvozi kod nas po tako bagatelnim cijenama da je to sramota. Oni imaju subvencije na sve i svašta od premija na mlijeko do subvencija po junici, zbog čega mogu da izvoze po značajnije nižim cijenama nego što mi možemo da proizvedemo", kazao je Usorac.

On je naveo da je, na primjer, samo Hrvatska u prošloj godini smanjila proizvodnju mlijeka za 110.000 litara upravo zbog istog problema.

"Ne možemo više da izvozimo ni u Tursku, ni u Rusiju, bukvalno smo okruženi Evropskom unijom, koja nam ništa ne dozvoljava", ogorčen je Usorac.

Prema njegovim riječima, tu je i problem sa Bobar bankom, zbog koje postoje mogućnost da se još oko 100 farmi koje su imale kod njih kredite ugasi.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kazao je da uvoz uništava sve u RS i u BiH, i da on jednostavno ne vidi izlaz iz toga.

"Može se očekivati da se farme gase, jer više ne da se ne isplati voditi farmu, već ljudi skroz propadaju ulažući šta imaju i nemaju u taj posao", istakao je Marinković.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, istakao je da postoji velika opasnost da cijena mlijeka u RS značajno padne zbog velikog uvoza razne robe iz zemalja EU.

"Kod nas sada dolazi razna roba iz EU u ogromnim količinama zato što ne mogu izvoziti u Rusiju. Plašimo se toga i želimo da zaštitimo naše proizvođače, posebno mlijeka. Plašimo se da će cijena mlijeka pasti ispod jedne marke", istakao je Gluhaković.

On je pojasnio da će mnogo zemalja EU biti oslobođeno raznih prelevmana i carina, zbog čega će sve i svašta dolaziti u BiH i RS.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH u toku juna prošle godine u BiH su uvezeni mlijeko i mliječni proizvodi u vrijednosti od 10,6 miliona, a u decembru od 11,3 miliona maraka.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

FOND

10.02.2015 14:50

NIJE TAČNO DA SE STOČNI FOND U REPUBLICI SRPSKOJ SMANJUJE. SVE SE VIŠE ČUJE I NA ULICI "KRAVO", AL MLIJEKA JE MANJE.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.02.2015 14:57

zABRANITI UVOZ MLIJEKA IZ sLOVENIJE hRVATSKE mAĐARSKE,a dozvoliti uvoz iz Škotske,pa da vidimo koliko će biti litar mlijeka.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

10.02.2015 15:05

U Njemackoj 250gr Meggle puter kosta 1,20 Eur. Kod nas isti 4,10KM, u istoj skali s i puteri ostalih preradjivaca ili uvoznika. Znaci duplo skuplji. Mlijeko ista cijena i kod nas i u Njemackoj. E sad kad uzmete odnos litre mlijeka i 250gr putera dobijete odnos 1:2 u Njemackoj, a kod nas skoro 1:4. Znaci negdje nesto ne stima kod nas.

ODGOVORITE
Name

Jovo

10.02.2015 15:14

Ministra poljoprivrede u PENZIJU

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.02.2015 16:09

Pored proizvodnje i prodaje mlijeka mljekarama, mislim da bi stočari trebali razmisliti (i) o udruživanju zarad (direktne) prerade mlijeka i to mlijeka u kesama koje je 10-20 odsto jeftinije od onog u tetrapaku, kao i mlijeka u prahu za potrebe konditorske i ugostiteljske (poslastičarnice) industrije.

ODGOVORITE