Потписан договор о правосуђу

Дијалог Београда и Приштине завршен је рано јутрос у Бриселу парафирањем споразума о правосуђу, којим се обезбеђује учешће српских судија на северу Косова, саопштио је новинарима премијер Србије Александар Вучић.

Србија 10.02.2015 | 07:18
Потписан договор о правосуђу

„Разговори су били тешки, али мислим да смо извукли максимум у датим околностима“, рекао је Вучић након разговора који су почели у понедељак увече, а завршили се нешто после два ујутро.

Вучић је истакао да је током ове рунде дијалога приштинска делегација на челу са премијером Исом Мустафом инсистирала на темама као што су расформирање цивилне заштите на северу и уклањање „Парка мира“ на мосту између северног и јужног дела Митровице.

„Ми о томе нисмо хтели да разговарамо, али смо хтели да разговарамо о Трепчи и Заједници српских општина“, објаснио је премијер додајући да је споразум о правосуђу једини који је утврђен на овом састанку.

Он је изјавио да је паритет српских и албанских судија у јужној Митровици 14:11 у корист Албанаца и да ће председник Суда у северној Митровици бити Србин, као и да је то боље решење него што је задато у етничкој структури митровачког региона.Вучић је додао да ће у Суду радити једнак број тужилаца Срба и Албанаца, то јест по девет.

Премијер је саопштио да ће митровачки суд имати огранке и у Зубином Потоку и Лепосавићу, на чему је српска страна инсистирала.Вучић је рекао да су разговори били изузетно тешки и да су више пута били прекидани и захвалио високој представници ЕУ за спољну политику и безбедност Федерики Могерини на исказаном разумевању.

„Кетрин Ештон је желела да чује наш план што добро памтимо, а чини ми се да и Федерика Могерини има такав став“, објаснио је Вучић.

Он је изразио наду да ће овај напредак допринети да се што пре отворе прва поглавља у приступним преговорима Србије са ЕУ и дати нови замајац европским интеграцијама Србије „Понашање Србије биће поздрављено и оцењено као озбиљно“, истакао је Вучић.

Он је рекао да због тешких разговора две делегације нису стигле да се договоре о новој рунди дијалога и изразио очекивање да ће то бити ускоро.Косовски премијер Иса Мустафа рекао је да је договор о правосуђу важан за Косово јер је, према његовим речима, обезбеђен јединствени систем судства на целом Косову.

"Наставићемо са другим питањима тако да сви делови земље буду интегрисани и да суверенитет буде заступљен на читавој територији", рекао је Мустафа новинарима, након разговора.Како је рекао судије и тужиоци ће бити са обе стране, а да још није донета одлука о подели случајева.

Такође, како је рекао, Приштина је инсистирала на расформиравању цивилне заштите, јер се без решавања тог питања не може ићи даље с другим темама.Мустафа је рекао да треба и да се отвори мост на Ибру и да се осигура слобода кретања, а према његовим речима, два питања су у процесу решавања - позивни број и енергетика.

Датум новог састанка није утврђен, али имајући у виду теме очекујем да буде ускоро, рекао је Мустафа.

Висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини рекла је  да су премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа финализовали споразум о правосуђу, чиме је затворено кључно поглавље примене Бриселског споразума које ће суштински унапредити живот људи на терену.

"Похваљујем премијере због тога", навела је Могерини у саопштењу издатом после састанка.

Како је рекла, премијери су имали и свеобухватан разговор о читавом спектру тема, а бавили су се и оним што је преостало да се уради.Према њеним речима, радне групе ће наставити активности у наредним данима.

"Премијери су потврдили опредељење да остваре напредак у нормализацији односа. Договорили су се да сарађују у решавању регионалних питања, као што је акутни проблем илегалних миграната с Косова", рекла је Могерини.Она је изразила подршку Вучићу и Мустафи када је реч о даљем напретку на путу ка ЕУ.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар