Potpisan dogovor o pravosuđu

Dijalog Beograda i Prištine završen je rano jutros u Briselu parafiranjem sporazuma o pravosuđu, kojim se obezbeđuje učešće srpskih sudija na severu Kosova, saopštio je novinarima premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija 10.02.2015 | 07:18
Potpisan dogovor o pravosuđu

„Razgovori su bili teški, ali mislim da smo izvukli maksimum u datim okolnostima“, rekao je Vučić nakon razgovora koji su počeli u ponedeljak uveče, a završili se nešto posle dva ujutro.

Vučić je istakao da je tokom ove runde dijaloga prištinska delegacija na čelu sa premijerom Isom Mustafom insistirala na temama kao što su rasformiranje civilne zaštite na severu i uklanjanje „Parka mira“ na mostu između severnog i južnog dela Mitrovice.

„Mi o tome nismo hteli da razgovaramo, ali smo hteli da razgovaramo o Trepči i Zajednici srpskih opština“, objasnio je premijer dodajući da je sporazum o pravosuđu jedini koji je utvrđen na ovom sastanku.

On je izjavio da je paritet srpskih i albanskih sudija u južnoj Mitrovici 14:11 u korist Albanaca i da će predsednik Suda u severnoj Mitrovici biti Srbin, kao i da je to bolje rešenje nego što je zadato u etničkoj strukturi mitrovačkog regiona.Vučić je dodao da će u Sudu raditi jednak broj tužilaca Srba i Albanaca, to jest po devet.

Premijer je saopštio da će mitrovački sud imati ogranke i u Zubinom Potoku i Leposaviću, na čemu je srpska strana insistirala.Vučić je rekao da su razgovori bili izuzetno teški i da su više puta bili prekidani i zahvalio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini na iskazanom razumevanju.

„Ketrin Ešton je želela da čuje naš plan što dobro pamtimo, a čini mi se da i Federika Mogerini ima takav stav“, objasnio je Vučić.

On je izrazio nadu da će ovaj napredak doprineti da se što pre otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije sa EU i dati novi zamajac evropskim integracijama Srbije „Ponašanje Srbije biće pozdravljeno i ocenjeno kao ozbiljno“, istakao je Vučić.

On je rekao da zbog teških razgovora dve delegacije nisu stigle da se dogovore o novoj rundi dijaloga i izrazio očekivanje da će to biti uskoro.Kosovski premijer Isa Mustafa rekao je da je dogovor o pravosuđu važan za Kosovo jer je, prema njegovim rečima, obezbeđen jedinstveni sistem sudstva na celom Kosovu.

"Nastavićemo sa drugim pitanjima tako da svi delovi zemlje budu integrisani i da suverenitet bude zastupljen na čitavoj teritoriji", rekao je Mustafa novinarima, nakon razgovora.Kako je rekao sudije i tužioci će biti sa obe strane, a da još nije doneta odluka o podeli slučajeva.

Takođe, kako je rekao, Priština je insistirala na rasformiravanju civilne zaštite, jer se bez rešavanja tog pitanja ne može ići dalje s drugim temama.Mustafa je rekao da treba i da se otvori most na Ibru i da se osigura sloboda kretanja, a prema njegovim rečima, dva pitanja su u procesu rešavanja - pozivni broj i energetika.

Datum novog sastanka nije utvrđen, ali imajući u vidu teme očekujem da bude uskoro, rekao je Mustafa.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini rekla je  da su premijer Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa finalizovali sporazum o pravosuđu, čime je zatvoreno ključno poglavlje primene Briselskog sporazuma koje će suštinski unaprediti život ljudi na terenu.

"Pohvaljujem premijere zbog toga", navela je Mogerini u saopštenju izdatom posle sastanka.

Kako je rekla, premijeri su imali i sveobuhvatan razgovor o čitavom spektru tema, a bavili su se i onim što je preostalo da se uradi.Prema njenim rečima, radne grupe će nastaviti aktivnosti u narednim danima.

"Premijeri su potvrdili opredeljenje da ostvare napredak u normalizaciji odnosa. Dogovorili su se da sarađuju u rešavanju regionalnih pitanja, kao što je akutni problem ilegalnih migranata s Kosova", rekla je Mogerini.Ona je izrazila podršku Vučiću i Mustafi kada je reč o daljem napretku na putu ka EU.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar