Изглађене несугласице Београда и Брисела

Премијер Србије Александар Вучић и комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан сложили су се вечерас у Бриселу да су недавне несугласице на релацији Београд - Брисел изглађене.

Србија 09.02.2015 | 21:35
Изглађене несугласице Београда и Брисела

На питање новинара Тањуга, после њиховог састанка, да ли су недавне несугласице до којих је дошло између Београда и Брисела после вечерашњег разговора изглађене њих двојица су исто одговорили: "Што се тога тиче одговор је да".

Премијер Вучић је такође истакао је да ће Србија уложити максималне напоре да спроведе реформе, у првом реду економнске, као и да одради посао на путу ка ЕУ. "Суочићемо се са многим изазовима, а један од њих је наставак дијалога са косовским Албанцима. Чека нас дуго вече, надам се да ће бити успешно" рекао је Вуцић новинарима.

Он је додао да је од комесара Хана тражио помоћ и подршку и истовремено оценио да су ЕК као и сам Хан искрени пријатељи Србије и гарант те помоћи. "Не тражимо лаке излазе или изговоре али нема сумње да ће Србија за наредних неколико година бити успешна и модерна и економски компетитивна" истакао је Вучић.

Хан је честитао Вучићу и Влади Србије на реформским напорима које спроводе и изразио наду и очекивање да ће се тесна сарадња наставити, додавши да подржава такве, не увек лаке реформе, али неопходне за Србију и за народ Србије.

Пожелевши Вучићу све најбоље у вечерашњем дијалогу, Хан је оценио да је то улагање у српску будућност, уз опаску да рачуна на разумевање кад је реч о ономе што је из перспективе ЕУ неопходно учинити. "Интерес ЕУ је да што пре почну преговори између ЕУ и Србије, да се одржи моментум и да Србија што пре постане део европске породице. Али посао треба да се обави, ЕУ подржава Србију на том путу", истакао је Хан.

СЛУЧАЈ ГАНИЋ НЕЋЕ УПРОПАСТИТИ ПРИЛИКУ ЗА ПРИЈАТЕЉСТВО

Вучић изјавио је у Бриселу да је изненађен одлуком одлазећег председника Хрватске Иве Јосиповића да одликује Ејупа Ганића, као и изјавом одликованог.
"Има људи који ће желети да своје пријатеље претварају у непријатеље. Ја не припадам тој групи људи. Никада нећу ништа рећи против Бошњака и Хрвата, и нећу упропастити прилику да изградимо пријатељство и боље односе у будућности", рекао је Вучић новинарима.

Захваљујући Јосиповићу на одликовању, члан ратног Председништва БиХ Ганић је Србију оптужио да је "рушитељ Југославије" и "окупатор БиХ", те рекао да се не осећа сигурним да путује у Србију.

Он сматра да је Србија и даље "главни проблем Балкана" и додаје да подржава Хрватску да услови улазак Србије у ЕУ. Србија је против Ганића подигла оптужницу за ратне злочине јер га криви за смрт најмање 18 војника у нападу на колону ЈНА 2. и 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву.

СРБИЈА САРАЂУЈЕ СА СУСЕДИМА У ВЕЗИ СА АЗИЛАНТИМА С КОСОВА

Вучић је рекао да Србија блиско сарађује са суседним земљама, у првом реду Мађарском, али исто тако и са Немачком, а с циљем да се реши питање све већег броја косовских Албанаца који покушавају да пребегну у западну европу преко територије Србије. "Експерти су дошли у Београд. Међутим то није до нас. Ми поштујемо слободу кретања, што је једна од европских врендости", рекао је Вучић у изјави новинарима после састанка са европским комесаром за суседство и политку проширења Јоханесом Ханом.

Вучић је нагласио да Србија на том питању ради заједно са европским партнерима, а Хан је на питање новинара да ли је одговор ЕУ на тај проблем увођење визне либерализације за Косово, одговорио одрично. "Одговор је боља економска ситуација, стварање економске перспективе за људе да тамо остану", рекао је Хан и закључио: "То је оно на чему треба радити".

Коментари / 0

Оставите коментар