Izglađene nesuglasice Beograda i Brisela

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i komesar za proširenje EU Johanes Han složili su se večeras u Briselu da su nedavne nesuglasice na relaciji Beograd - Brisel izglađene.

Srbija 09.02.2015 | 21:35
Izglađene nesuglasice Beograda i Brisela

Na pitanje novinara Tanjuga, posle njihovog sastanka, da li su nedavne nesuglasice do kojih je došlo između Beograda i Brisela posle večerašnjeg razgovora izglađene njih dvojica su isto odgovorili: "Što se toga tiče odgovor je da".

Premijer Vučić je takođe istakao je da će Srbija uložiti maksimalne napore da sprovede reforme, u prvom redu ekonomnske, kao i da odradi posao na putu ka EU. "Suočićemo se sa mnogim izazovima, a jedan od njih je nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima. Čeka nas dugo veče, nadam se da će biti uspešno" rekao je Vucić novinarima.

On je dodao da je od komesara Hana tražio pomoć i podršku i istovremeno ocenio da su EK kao i sam Han iskreni prijatelji Srbije i garant te pomoći. "Ne tražimo lake izlaze ili izgovore ali nema sumnje da će Srbija za narednih nekoliko godina biti uspešna i moderna i ekonomski kompetitivna" istakao je Vučić.

Han je čestitao Vučiću i Vladi Srbije na reformskim naporima koje sprovode i izrazio nadu i očekivanje da će se tesna saradnja nastaviti, dodavši da podržava takve, ne uvek lake reforme, ali neophodne za Srbiju i za narod Srbije.

Poželevši Vučiću sve najbolje u večerašnjem dijalogu, Han je ocenio da je to ulaganje u srpsku budućnost, uz opasku da računa na razumevanje kad je reč o onome što je iz perspektive EU neophodno učiniti. "Interes EU je da što pre počnu pregovori između EU i Srbije, da se održi momentum i da Srbija što pre postane deo evropske porodice. Ali posao treba da se obavi, EU podržava Srbiju na tom putu", istakao je Han.

SLUČAJ GANIĆ NEĆE UPROPASTITI PRILIKU ZA PRIJATELJSTVO

Vučić izjavio je u Briselu da je iznenađen odlukom odlazećeg predsednika Hrvatske Ive Josipovića da odlikuje Ejupa Ganića, kao i izjavom odlikovanog.
"Ima ljudi koji će želeti da svoje prijatelje pretvaraju u neprijatelje. Ja ne pripadam toj grupi ljudi. Nikada neću ništa reći protiv Bošnjaka i Hrvata, i neću upropastiti priliku da izgradimo prijateljstvo i bolje odnose u budućnosti", rekao je Vučić novinarima.

Zahvaljujući Josipoviću na odlikovanju, član ratnog Predsedništva BiH Ganić je Srbiju optužio da je "rušitelj Jugoslavije" i "okupator BiH", te rekao da se ne oseća sigurnim da putuje u Srbiju.

On smatra da je Srbija i dalje "glavni problem Balkana" i dodaje da podržava Hrvatsku da uslovi ulazak Srbije u EU. Srbija je protiv Ganića podigla optužnicu za ratne zločine jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika u napadu na kolonu JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

SRBIJA SARAĐUJE SA SUSEDIMA U VEZI SA AZILANTIMA S KOSOVA

Vučić je rekao da Srbija blisko sarađuje sa susednim zemljama, u prvom redu Mađarskom, ali isto tako i sa Nemačkom, a s ciljem da se reši pitanje sve većeg broja kosovskih Albanaca koji pokušavaju da prebegnu u zapadnu evropu preko teritorije Srbije. "Eksperti su došli u Beograd. Međutim to nije do nas. Mi poštujemo slobodu kretanja, što je jedna od evropskih vrendosti", rekao je Vučić u izjavi novinarima posle sastanka sa evropskim komesarom za susedstvo i politku proširenja Johanesom Hanom.

Vučić je naglasio da Srbija na tom pitanju radi zajedno sa evropskim partnerima, a Han je na pitanje novinara da li je odgovor EU na taj problem uvođenje vizne liberalizacije za Kosovo, odgovorio odrično. "Odgovor je bolja ekonomska situacija, stvaranje ekonomske perspektive za ljude da tamo ostanu", rekao je Han i zaključio: "To je ono na čemu treba raditi".

Komentari / 0

Ostavite komentar