Изабрани челници Федерације БиХ

Маринко Чавара (ХДЗ БиХ) нови је предсједник Федерације БиХ, а Мелика Махмутбеговић (СДА) и Милан Дуновић (ДФ) нови су потпредсједници овог ентитета.

Босна и Херцеговина 09.02.2015 | 21:16
Изабрани челници Федерације БиХ

Одлуку о њиховом избору већином гласова донио је данас Представнички дом Парламента Федерације БиХ, јер у два круга гласања пред Домом народа заједничка листа ово троје кандидата није добила већину у Клубу Срба, мада је добила већину гласова цијелог Дома. Због ове чињенице, српски делегати у Дому народа из СНСД-а устврдили су да Дуновић, као нови потпредсједник ФБиХ, није легитимни представник Срба.

ПРОЦЕДУРА: Сложена процедура Устава ФБиХ налаже да се о заједничкој кандидатској листи, на којој су сва три имена, изјашњавају оба дома. Након што у Дому народа листа није добила већинску подршку и унутар сва три клуба конститутивних народа, она је добила већину гласова у другом кругу на сједници Представничког дома, чиме је усвојена одлука о избору нових челника ФБиХ.

Чавара и Махмутбеговићева су у оба круга добили већинску подршку у клубовима Хрвата и Бошњака у Дому народа, док је за Милана Дуновића од укупно 13 гласало тек двоје српских делегата.

У Представничком дому у првом круга гласања цијелу листу подржало је 60 посланика, а 28 их је било суздржано (СДП, СББ и Наша странка). У другом кругу гласања у Представничком дому заједничку листу кандидата подржало је 57 заступника из владајућих странака (СДА, ДФ и ХДЗ БиХ), један посланик је био против, а 26 суздржано.

Одлука о избору Чаваре, Махмутбеговићеве и Дуновића јучерашњим даном ступила је на снагу, а они су најавили да већ данас почињу консултације с Фадилом Новалићем (СДА), кандидатом за мандатара Владе ФБиХ, како би до краја фебруара именовали и њега, а и цијели нови сазив федералне владе.

РЕАКЦИЈА: Начин избор српског потпредсједника ФБиХ делегати из СНСД-а назвали су пародијом и обесмишљавањем Дома народа, из којег се кандидује листа за све троје челника ФБиХ.

"Ово се исто десило Хрватима прије четири године, када су им друге странке и народи изабрали предсједника ФБиХ. Откуд право било којој политичкој елити, па и СДП-у и ДФ-у, да мимо Клуба српског народа бира представника Срба? Дуновићу, знам да сте честит човјек, али како мислите представљати Србе кад су за вас гласала само два српска делегата", упитао је Славиша Михајловић (СНСД), делегат у Клубу Срба Дома народа.
Предсједавајућа Дома народа Лидија Брадара (ХДЗ БИХ) одговорила је Михајловићу констатацијом да је унутар Клуба Срба могло бити и више кандидата за потпредсједника ФБиХ из српског народа.

Како су и најавили, СДП-ови делегати у Клубу Срба (шесторица од укупно 13), омогућили су кандидатуру Дуновића, али су потом гласали против његовог и избора Чаваре и Махмутбеговићеве, доказујући овим, како рекоше, да СДП остаје у опозицији.

Предраг Којовић (Наша странка), српски делегат у Дому народа, објаснио је да је морао гласати против цијеле листе јер сматра спорном биографију Маринка Чаваре.

ДОЧЕК: "Чавара, као организатор дочека осуђеног ратног злочинца Дарија Кордића у Бусовачи, недостојан је обављања било које јавне функције", истакао је Којовић.

Чавара је у обраћању посланицима позвао све да се баве будућношћу, а не прошлошћу.

"Ми јесмо ратовали, али мислим да више никада, никада не треба да ратујемо. Позивам вас да сви заједно градимо бољу будућност свих народа и грађана ФБиХ", поручио је Чавара.

Он је јуче био замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента ФБиХ и јуче је разријешен с ове дужности.

Насир Бегановић, шеф Клуба посланика СББ-а у Представничком дому, избор Милана Дуновића за српског потпредсједника ФБиХ оцијенио је легалним, али и нелегитимним.

"Ово је легално заобилажење основних принципа демократије", објаснио је Бегановић разлоге због којих су посланици СББ-а били суздржани у гласању за челнике ФБиХ.

Због истог разлога идентично су гласали и заступници ХДЗ 1990.

"Био сам свједок кад смо прије четири године говорили о нелегитимном о нелегалном формирању Владе ФБиХ. Сада имамо елементе нелегитимности на штету српског народа", оцијенио је Боро Кришто, шеф Клуба посланика ХДЗ 1990.

Чавара, Махмутбеговићева и Дуновић на челу ФБиХ наслиједиће Живка Будимира, Мирасада Кебу и Светозара Пударића.

Биографије

Маринко Чавара, новоизабрани предсједник ФБиХ, потпредсједник је ХДЗ БиХ, а у прошлом сазиву Представничког дома парламента ФБиХ био је шеф Клуба посланика ове странке.

Мелика Махмутбеговић у два ранија сазива овог дома била је заступница СДА, а прије именовања за потпредсједницу ФБиХ била је директорица Дома здравља у Бугојну.

Нови потпредсједник ФБиХ Милан Дуновић члан је Демократске фронте од њеног оснивања. До избора на нову функцију био је директор Службе за међународни поштански саобраћај у "БХ пошти".

Шпирић: Пораз демократије

Никола Шпирић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, оцијенио је да је "фарса звана избор руководства Федерације БиХ" ескалирала и коначно и завршена, бар кад је ријеч о српском народу.

Како је рекао, избором представника Срба у власти ФБиХ како је то учињено јуче у највишем законодавном тијелу тог ентитета начињени су почетни кораци асимилације Срба у ФБиХ.

"То је јасно упозорење за Србе у ФБиХ каква имају основна људска права, а то је да не могу ни да бирају нити да буду бирани. Уколико хоће јасно да се изјасне као Срби њима је порука да треба да оду", казао је Шпирић, који је оцијенио да је демократија у овом случају доживјела пораз.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Микаило

09.02.2015 22:18

Виде насег Спиркана који се послије десет година сјетио да у федерацији зиве и Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миломир

09.02.2015 23:54

Бјежи спирицу ти причаш о Србима а ти помјесо све у својој породици није те стид и тебе и оне који су те бирали безобразни ће један да ме ти Браниш часнике је немати српског представника него имати тебе све си покрио све си кору пиро ти професор фуј српск шаш бруко ал има бога спирицу кад тад ћеш и ти кукат и твоји поле ни стаса младо Синиша раде Горан кад тади молим те немој ме бранит

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.02.2015 08:19

Што нико није смео речи,након 19 година рече ИВАНИЋ:тешко је бити Србин у Федерацији.Каква храброст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛКОВИЋ НИКОЛА

10.02.2015 11:22

ВИДИ НИКОЛЕ, ЛОПОВА. КАКО ЋЕ КУЋИ ПРЕД ЖЕНУ СТАТ. СРАМ ТЕ БИЛО. ДРВАР ЋЕ ТИ ЗАБРАНИТИ ДОЛАЗАК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

10.02.2015 12:18

и у влади РС-а министарска мјеста која припадају Бошњацима Додик је попунио са "својим" Бошњацима, Народна скупштина још нема допредсједника из реда Бошњака, предсједник уставног суда Бошњак Џерард Селман можеш мислит. Све нам ово говори колико је накарадан и устав и етничке подјеле кад политичари ит сваког народа имају у резерви своје Бошњаке, Србе и Хрвате и свако увијек може рећи то није аутентични представник једног, другог или трећег народа. Ал хајде ваља забављати са нечим гладне народне масе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.02.2015 14:05

Ре Геограпхy:У праву си за Владу РС,али они нису учесници рата а ни носиоци ратних признања.ТУ ЈЕ РАЗЛИКА.

ОДГОВОРИТЕ