Izabrani čelnici Federacije BiH

Marinko Čavara (HDZ BiH) novi je predsjednik Federacije BiH, a Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) novi su potpredsjednici ovog entiteta.

Bosna i Hercegovina 09.02.2015 | 21:16
Izabrani čelnici Federacije BiH

Odluku o njihovom izboru većinom glasova donio je danas Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, jer u dva kruga glasanja pred Domom naroda zajednička lista ovo troje kandidata nije dobila većinu u Klubu Srba, mada je dobila većinu glasova cijelog Doma. Zbog ove činjenice, srpski delegati u Domu naroda iz SNSD-a ustvrdili su da Dunović, kao novi potpredsjednik FBiH, nije legitimni predstavnik Srba.

PROCEDURA: Složena procedura Ustava FBiH nalaže da se o zajedničkoj kandidatskoj listi, na kojoj su sva tri imena, izjašnjavaju oba doma. Nakon što u Domu naroda lista nije dobila većinsku podršku i unutar sva tri kluba konstitutivnih naroda, ona je dobila većinu glasova u drugom krugu na sjednici Predstavničkog doma, čime je usvojena odluka o izboru novih čelnika FBiH.

Čavara i Mahmutbegovićeva su u oba kruga dobili većinsku podršku u klubovima Hrvata i Bošnjaka u Domu naroda, dok je za Milana Dunovića od ukupno 13 glasalo tek dvoje srpskih delegata.

U Predstavničkom domu u prvom kruga glasanja cijelu listu podržalo je 60 poslanika, a 28 ih je bilo suzdržano (SDP, SBB i Naša stranka). U drugom krugu glasanja u Predstavničkom domu zajedničku listu kandidata podržalo je 57 zastupnika iz vladajućih stranaka (SDA, DF i HDZ BiH), jedan poslanik je bio protiv, a 26 suzdržano.

Odluka o izboru Čavare, Mahmutbegovićeve i Dunovića jučerašnjim danom stupila je na snagu, a oni su najavili da već danas počinju konsultacije s Fadilom Novalićem (SDA), kandidatom za mandatara Vlade FBiH, kako bi do kraja februara imenovali i njega, a i cijeli novi saziv federalne vlade.

REAKCIJA: Način izbor srpskog potpredsjednika FBiH delegati iz SNSD-a nazvali su parodijom i obesmišljavanjem Doma naroda, iz kojeg se kandiduje lista za sve troje čelnika FBiH.

"Ovo se isto desilo Hrvatima prije četiri godine, kada su im druge stranke i narodi izabrali predsjednika FBiH. Otkud pravo bilo kojoj političkoj eliti, pa i SDP-u i DF-u, da mimo Kluba srpskog naroda bira predstavnika Srba? Dunoviću, znam da ste čestit čovjek, ali kako mislite predstavljati Srbe kad su za vas glasala samo dva srpska delegata", upitao je Slaviša Mihajlović (SNSD), delegat u Klubu Srba Doma naroda.
Predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara (HDZ BIH) odgovorila je Mihajloviću konstatacijom da je unutar Kluba Srba moglo biti i više kandidata za potpredsjednika FBiH iz srpskog naroda.

Kako su i najavili, SDP-ovi delegati u Klubu Srba (šestorica od ukupno 13), omogućili su kandidaturu Dunovića, ali su potom glasali protiv njegovog i izbora Čavare i Mahmutbegovićeve, dokazujući ovim, kako rekoše, da SDP ostaje u opoziciji.

Predrag Kojović (Naša stranka), srpski delegat u Domu naroda, objasnio je da je morao glasati protiv cijele liste jer smatra spornom biografiju Marinka Čavare.

DOČEK: "Čavara, kao organizator dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u Busovači, nedostojan je obavljanja bilo koje javne funkcije", istakao je Kojović.

Čavara je u obraćanju poslanicima pozvao sve da se bave budućnošću, a ne prošlošću.

"Mi jesmo ratovali, ali mislim da više nikada, nikada ne treba da ratujemo. Pozivam vas da svi zajedno gradimo bolju budućnost svih naroda i građana FBiH", poručio je Čavara.

On je juče bio zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i juče je razriješen s ove dužnosti.

Nasir Beganović, šef Kluba poslanika SBB-a u Predstavničkom domu, izbor Milana Dunovića za srpskog potpredsjednika FBiH ocijenio je legalnim, ali i nelegitimnim.

"Ovo je legalno zaobilaženje osnovnih principa demokratije", objasnio je Beganović razloge zbog kojih su poslanici SBB-a bili suzdržani u glasanju za čelnike FBiH.

Zbog istog razloga identično su glasali i zastupnici HDZ 1990.

"Bio sam svjedok kad smo prije četiri godine govorili o nelegitimnom o nelegalnom formiranju Vlade FBiH. Sada imamo elemente nelegitimnosti na štetu srpskog naroda", ocijenio je Boro Krišto, šef Kluba poslanika HDZ 1990.

Čavara, Mahmutbegovićeva i Dunović na čelu FBiH naslijediće Živka Budimira, Mirasada Kebu i Svetozara Pudarića.

Biografije

Marinko Čavara, novoizabrani predsjednik FBiH, potpredsjednik je HDZ BiH, a u prošlom sazivu Predstavničkog doma parlamenta FBiH bio je šef Kluba poslanika ove stranke.

Melika Mahmutbegović u dva ranija saziva ovog doma bila je zastupnica SDA, a prije imenovanja za potpredsjednicu FBiH bila je direktorica Doma zdravlja u Bugojnu.

Novi potpredsjednik FBiH Milan Dunović član je Demokratske fronte od njenog osnivanja. Do izbora na novu funkciju bio je direktor Službe za međunarodni poštanski saobraćaj u "BH pošti".

Špirić: Poraz demokratije

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ocijenio je da je "farsa zvana izbor rukovodstva Federacije BiH" eskalirala i konačno i završena, bar kad je riječ o srpskom narodu.

Kako je rekao, izborom predstavnika Srba u vlasti FBiH kako je to učinjeno juče u najvišem zakonodavnom tijelu tog entiteta načinjeni su početni koraci asimilacije Srba u FBiH.

"To je jasno upozorenje za Srbe u FBiH kakva imaju osnovna ljudska prava, a to je da ne mogu ni da biraju niti da budu birani. Ukoliko hoće jasno da se izjasne kao Srbi njima je poruka da treba da odu", kazao je Špirić, koji je ocijenio da je demokratija u ovom slučaju doživjela poraz.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Mikailo

09.02.2015 22:18

Vide naseg Spirkana koji se poslije deset godina sjetio da u federaciji zive i Srbi.

ODGOVORITE
Name

milomir

09.02.2015 23:54

Bježi spiricu ti pričaš o Srbima a ti pomjeso sve u svojoj porodici nije te stid i tebe i one koji su te birali bezobrazni će jedan da me ti Braniš časnike je nemati srpskog predstavnika nego imati tebe sve si pokrio sve si koru piro ti profesor fuj srpsk šaš bruko al ima boga spiricu kad tad ćeš i ti kukat i tvoji pole ni stasa mlado Siniša rade Goran kad tadi molim te nemoj me branit

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.02.2015 08:19

Što niko nije smeo reči,nakon 19 godina reče IVANIĆ:teško je biti Srbin u Federaciji.Kakva hrabrost.

ODGOVORITE
Name

SALKOVIĆ NIKOLA

10.02.2015 11:22

VIDI NIKOLE, LOPOVA. KAKO ĆE KUĆI PRED ŽENU STAT. SRAM TE BILO. DRVAR ĆE TI ZABRANITI DOLAZAK.

ODGOVORITE
Name

Geography

10.02.2015 12:18

i u vladi RS-a ministarska mjesta koja pripadaju Bošnjacima Dodik je popunio sa "svojim" Bošnjacima, Narodna skupština još nema dopredsjednika iz reda Bošnjaka, predsjednik ustavnog suda Bošnjak Džerard Selman možeš mislit. Sve nam ovo govori koliko je nakaradan i ustav i etničke podjele kad političari it svakog naroda imaju u rezervi svoje Bošnjake, Srbe i Hrvate i svako uvijek može reći to nije autentični predstavnik jednog, drugog ili trećeg naroda. Al hajde valja zabavljati sa nečim gladne narodne mase

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

10.02.2015 14:05

Re Geography:U pravu si za Vladu RS,ali oni nisu učesnici rata a ni nosioci ratnih priznanja.TU JE RAZLIKA.

ODGOVORITE