Ко је скривао новац у ХСБЦ?

Неколико особа умијешано је у вишемилионске мутне послове са швајцарском подружницом британске ХСБЦ банке.

Свијет 09.02.2015 | 16:32
Ко је скривао новац у ХСБЦ?

Највећа британска банка ХСБЦ помагала је богатим клијентима да преваре државу и задрже милионе фунти пореза, објавио је ББЦ позивајући се на истраживање тима 45 истраживачких новинара из 45 земаља.

Откривени документи о хиљадама рачуна ХСБЦ-овог приватног огранка у Швицарској указују на то да су одржавани за криминалце, шверцере, политичаре, те славне особе које су жељеле бити изнад закона, односно не платити порезе.

Рачуни отварани од 1990. до 2003.


Међу њима је и неколико грађана БиХ, или особа које су повезане са нашом земљом.

Наиме, седам особа из БиХ, или које воде поријеклом из наше земље, пословало је са швајцарском подружницом банке ХСБЦ.

На тајним банковним рачунима на којима се налази близу 100 милијарди долара, 4,3 милиона припада особама из БиХ или су на било који начин повезане са нашом земљом.

Појединачно, наводи се у извјештају који је уздрмао свијет, највећа свота која се повезује са једном од седам особа је 3,8 милиона.

Први од девет рачуна повезаних са бх. грађанима на којима се налази 4,3 милиона отворен је 1990. године, а посљедњи 2003. године.

Међу власницима тајних рачуна налазе се глумац Кристиан Слатер, фудбалер Диего Форлан, милијардери Карлос Ханк Рхон и Алфред Таубман, возач Формуле 1 Фернандо Алонсо, као и његов колега Хеики Ковалаинен, краљеви Марока и Јордана и многи други.

Рачуни за скривање новца


Ове податке на хиљаде страница добио је француски лист "Ле Монде", а у удруженој истрази више од 50 медија показало се да су у ХСБЦ-у у неким случајевима прекршили закон прогледавши кроз прсте утајивачима пореза, међу којима је било и трговаца оружјем, посредника диктатора, те шверцера крвавих дијаманата.

Из ХСБЦ-а су признали да су појединци искориштавали банкарске тајне за отварање непријављених рачуна, али су додали да су се сада "фундаментално промијенили".

Документи које је још 2007. године украо компјутерски експерт који је радио за ХСБЦ у Женеви садрже детаље о више од 100.000 клијената широм свијета.

ББЦ објашњава да офшор рачуни нису илегални, али да их многи користе како би сакрили новац од пореских канцеларија. Француске власти процијениле су украдене податке и 2013. године закључиле да је 99,8 посто њихових грађана са те листе вјероватно избјегавало плаћање пореза.

Умјесто једноставног прикупљања новца намијењеног за порез, ХСБЦ је писао клијентима нудивши им начине да заобиђу плаћање.

ХСБЦ има сједиште у Лондону, а канцеларије у 74 државе свијета на шест континената.

Извор: Клиx.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Енглези и Американци

09.02.2015 21:28

Њима је мало кад би све те паре њима људи дали. Мислим да је ово све постало неукусно јер се имена вуку и остаце заувјек на wебу. Сигурно да це поцети тузбе али против тузбе: за терор, узнемиравање, износење података за вјецност- нико од њих неце имати никад висе миран зивот. Дај да видимо ста Елизабета има, Царлс итд. То би нас успалило.

ОДГОВОРИТЕ