Ko je skrivao novac u HSBC?

Nekoliko osoba umiješano je u višemilionske mutne poslove sa švajcarskom podružnicom britanske HSBC banke.

Svijet 09.02.2015 | 16:32
Ko je skrivao novac u HSBC?

Najveća britanska banka HSBC pomagala je bogatim klijentima da prevare državu i zadrže milione funti poreza, objavio je BBC pozivajući se na istraživanje tima 45 istraživačkih novinara iz 45 zemalja.

Otkriveni dokumenti o hiljadama računa HSBC-ovog privatnog ogranka u Švicarskoj ukazuju na to da su održavani za kriminalce, švercere, političare, te slavne osobe koje su željele biti iznad zakona, odnosno ne platiti poreze.

Računi otvarani od 1990. do 2003.


Među njima je i nekoliko građana BiH, ili osoba koje su povezane sa našom zemljom.

Naime, sedam osoba iz BiH, ili koje vode porijeklom iz naše zemlje, poslovalo je sa švajcarskom podružnicom banke HSBC.

Na tajnim bankovnim računima na kojima se nalazi blizu 100 milijardi dolara, 4,3 miliona pripada osobama iz BiH ili su na bilo koji način povezane sa našom zemljom.

Pojedinačno, navodi se u izvještaju koji je uzdrmao svijet, najveća svota koja se povezuje sa jednom od sedam osoba je 3,8 miliona.

Prvi od devet računa povezanih sa bh. građanima na kojima se nalazi 4,3 miliona otvoren je 1990. godine, a posljednji 2003. godine.

Među vlasnicima tajnih računa nalaze se glumac Kristian Slater, fudbaler Diego Forlan, milijarderi Karlos Hank Rhon i Alfred Taubman, vozač Formule 1 Fernando Alonso, kao i njegov kolega Heiki Kovalainen, kraljevi Maroka i Jordana i mnogi drugi.

Računi za skrivanje novca


Ove podatke na hiljade stranica dobio je francuski list "Le Monde", a u udruženoj istrazi više od 50 medija pokazalo se da su u HSBC-u u nekim slučajevima prekršili zakon progledavši kroz prste utajivačima poreza, među kojima je bilo i trgovaca oružjem, posrednika diktatora, te švercera krvavih dijamanata.

Iz HSBC-a su priznali da su pojedinci iskorištavali bankarske tajne za otvaranje neprijavljenih računa, ali su dodali da su se sada "fundamentalno promijenili".

Dokumenti koje je još 2007. godine ukrao kompjuterski ekspert koji je radio za HSBC u Ženevi sadrže detalje o više od 100.000 klijenata širom svijeta.

BBC objašnjava da ofšor računi nisu ilegalni, ali da ih mnogi koriste kako bi sakrili novac od poreskih kancelarija. Francuske vlasti procijenile su ukradene podatke i 2013. godine zaključile da je 99,8 posto njihovih građana sa te liste vjerovatno izbjegavalo plaćanje poreza.

Umjesto jednostavnog prikupljanja novca namijenjenog za porez, HSBC je pisao klijentima nudivši im načine da zaobiđu plaćanje.

HSBC ima sjedište u Londonu, a kancelarije u 74 države svijeta na šest kontinenata.

Izvor: Klix.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Englezi i Amerikanci

09.02.2015 22:28

Njima je malo kad bi sve te pare njima ljudi dali. Mislim da je ovo sve postalo neukusno jer se imena vuku i ostace zauvjek na webu. Sigurno da ce poceti tuzbe ali protiv tuzbe: za teror, uznemiravanje, iznosenje podataka za vjecnost- niko od njih nece imati nikad vise miran zivot. Daj da vidimo sta Elizabeta ima, Carls itd. To bi nas uspalilo.

ODGOVORITE