Боко Харам напада и пријети

Исламисти нигеријског Боко Харама запретили су данас новим нападима.

Свијет 09.02.2015 | 14:52
Боко Харам напада и пријети

У суседном Нигеру су напали један затвор при чему су одбијени, јавио је АФП.

Нападнут је био затвор у граничном месту Дифа, рекли су хуманитарни радници. Нападачи су одбијени након тешке размене ватре, навели су ти извори а за сада није познато да ли је било жртава.

Вођа Боко Харама Абубакир Шекау је данас у видео поруци рекао да ће његова група победити регионалне снаге на североистоку Нигерије, у Нигеру и у Камеруну. "Ваше савезништво ништа неће постићи. Прикупите сво ваше оружје и суочите се са нама. Чекамо вас", рекао је он у 28-минутној поруци, једној од три видео записа који су поставили исламисти на јутјубу.

Борба против Боко Харама протеклих месеци добила је регионалну димензију, а само прошле седмице екстремисти су извели нападе у Камеруну и Нигеру.

Регионални и званичници Афричке уније састали су се у суботу у престоници Камеруна Јаундеу, где су изнели предлог о формирању снага за борбу против Боко Харама од 8.750 припадника из Нигерије, Чада, Камеруна, Нигера и Бенина.

Званичници кажу да би снаге могле да буду распоређене почетком следећег месеца, али и да би проблеми са финансирањем могли да тај рок помере, навела је америчка агенција.

Коментари / 0

Оставите коментар