Boko Haram napada i prijeti

Islamisti nigerijskog Boko Harama zapretili su danas novim napadima.

Svijet 09.02.2015 | 14:52
Boko Haram napada i prijeti

U susednom Nigeru su napali jedan zatvor pri čemu su odbijeni, javio je AFP.

Napadnut je bio zatvor u graničnom mestu Difa, rekli su humanitarni radnici. Napadači su odbijeni nakon teške razmene vatre, naveli su ti izvori a za sada nije poznato da li je bilo žrtava.

Vođa Boko Harama Abubakir Šekau je danas u video poruci rekao da će njegova grupa pobediti regionalne snage na severoistoku Nigerije, u Nigeru i u Kamerunu. "Vaše savezništvo ništa neće postići. Prikupite svo vaše oružje i suočite se sa nama. Čekamo vas", rekao je on u 28-minutnoj poruci, jednoj od tri video zapisa koji su postavili islamisti na jutjubu.

Borba protiv Boko Harama proteklih meseci dobila je regionalnu dimenziju, a samo prošle sedmice ekstremisti su izveli napade u Kamerunu i Nigeru.

Regionalni i zvaničnici Afričke unije sastali su se u subotu u prestonici Kameruna Jaundeu, gde su izneli predlog o formiranju snaga za borbu protiv Boko Harama od 8.750 pripadnika iz Nigerije, Čada, Kameruna, Nigera i Benina.

Zvaničnici kažu da bi snage mogle da budu raspoređene početkom sledećeg meseca, ali i da bi problemi sa finansiranjem mogli da taj rok pomere, navela je američka agencija.

Komentari / 0

Ostavite komentar