Наставак дијалога Београда и Приштине

У Бриселу ће данас, после 10 месеци застоја, бити настављен дијалог Београда и Приштине, а тимове ће, први пут, предводити председник Владе Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа уз, такође први пут, посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини.

Србија 09.02.2015 | 14:34
Наставак дијалога Београда и Приштине

До наставка дијалога долази у атмосфери погоршаних односа између две стране, до чега је довела одлука Мустафе да смени министра за повратак Александра Јаблановића, што је, према ставу Београда, учешће листе "Српска" у тој влади учинило бесмисленим.

Београд је такође поручио да ће тај једнострани потез отежати наставак дијалога, те да ће останак листе "Српска" у косовској влади, а самим тим и стабилност косовских инситуција, зависити од процене ситуације после бриселског састанка.

Последња рунда дијалога одржана је 31. марта прошле године, под покровитељством тадашње високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, а до застоја је после тога дошло због институционалног вакуума у Приштини, услед застоја у формирању тамошње владе после покрајинских избора.

Портпаролка високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич рекла је у петак да ће на данашњем дневном реду бити утврђивање напретка у спровођењу Бриселског споразума и размена мишљења о будућим корацима у процесу нормализације.

Очекује се да ће на дневном реду разговора једна од главних тема бити правосуђе, као и формирање Заједнице српских општина (ЗСО), а Београд је најавио и покретање питања српске имовине на Косову и Метохији, укључујући "Трепчу".

Српска страна такође ће, према Тањуговим информацијама, инсистирати на томе да Заједница српских општина буде једна од тема наставка дијалога.

Косовска министарка за дијалог са Београдом Едита Тахири најавила је да је Приштина заинтересована за разговор о позивном телефонском броју за Косово и формирању Основног суда на северу покрајине.

За време док дијалога није било, из Европске уније су стизала упозорења да се Бриселски споразум мора до краја спровести, како би Београд могао да даље да напредује на путу ка ЕУ, односно да отвори прва преговарачка поглавља.

Иако је Београд инсистирао да се дијалог настави, као и да се договорено реализује - пре свега формирање ЗСО, то није било могуће јер није имао адекватног партнера у Приштини, која је новог премијера добила тек у децембру прошле године, шест месеци након одржаних парламентарних избора.

Вучић ће се у Бриселу састати са комесаром Европске уније за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Коцијанчич: За нас је наважнија примена споразума

Коцијанчич је изјавила уочи вечерашње рунде дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине да ЕУ пре свега очекује напредак у примени Бриселског споразума.

"За нас је најважније да се споразум примени", рекла је Коцијнчич новинарима у Бриселу, подсећајући да ће ово бити први сусрет председника владе Србије Александра Вучића са косовским премијером Исом Мустафом.

У седишту ЕУ кажу да би дијалог требало да почне око шест сати поподне билатералним сусретом Могерини и Мустафе, након чега ће уследити одвојени сусрет Могеринијеве са Вучићем, а затим ће се разговори наставити у трилатералном формату.

Ђурић: У Бриселу о ЗСО и правосуђу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је, уочи нове рунде дијалога Београда и Приштине, да очекује да на дневном реду буде формирање Заједнице српских општина и споразум о правосуђу, и најавио да ће Београд покренути питање комбината "Трепча", имовине и положаја СПЦ. "Очекујем да данас на дневном реду буду пре свега ствари из првог споразума које нису спроведене. За нас је у првом реду то Заједница српских општина и нема сумње да ћемо ми инсистирати на томе да те ствари имају доминантно место у агенди", рекао је Ђурић за Прву телевизију.

Упитан да ли ће се питање комбината "Трепча" као и смена министра у косовској влади Александра Јаблановића наћи на дневном реду дијалога, Ђурић је рекао да Београд жели да се проблеми, као што су питања имовине и положаја СПЦ, решавају кроз дијалог. "То ћемо свакако, између осталог, покретати као теме. Није могуће очекивати да се у једном дану свака од тих тема на пођеднак начин разради. Очекујем да представници ЕУ прво фокус ставе на питања која су остала отворена из претходних рунди разговора", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао да очекује исцрпну и успешну борбу речи.

Говорећи о споразуму о правосуђу, Ђурић је рекао да се разговара како да у покрајинске институције на основу Бриселског споразума уђе што већи број српских судија и тужилаца и како да се обезбеди владавина права. "Надамо се да ће ови разговори резултирати решењима којима ћемо се примаћи корак ближе исправљању неправди", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, разговара се са људима који имају супротстављене интересе, али нема сумње да ће премијер и чланови делегације заступати интересе Срба на најбољи начин.

Коментари / 0

Оставите коментар