Бертанс: Партизан је највећи, Дуле, волим те и даље!

Када је долазио у Партизан почетком 2012. године мало је било оних у широкој кошаркашкој јавности који су знали за Летонца Дависа Бертанса. А кад је прошлог лета напустио црно-беле београдски тим остао је без једног од најбољих шутера у Европи.

Кошарка 09.02.2015 | 19:20
Бертанс: Партизан је највећи, Дуле, волим те и даље!

Растанак, иако очекиван, није био баш леп и изазвао је оштру реакцију тренера Душка Вујошевића, који је чак у једном тренутку за Бертанса рекао да је незахвалан. Летонац, пола године касније, у разговору за МОЗЗАРТ Спорт каже да треофејног стратега и даље сматра најзаслужнијим за његов развој и успон као играча.
„Могу да кажем само једно: и даље волим тренера Дулета и заиста сам му веома захвалан на свему што је урадио за мене и моју каријеру”, рекао је Бертанс.

Летонски репрезентативац каријеру је наставио у дресу шпанске Лаборал Куће, где, како време одмиче, игра све боље. Ипак, кад год стигне, прати Партизан и зна у колико тешкој ситуацији се налази клуб.
„Наравно да пратим резултате и драго ми је што су момци почели да побеђују после нешто слабијег старта и то баш када је најпотребније јер се ближи плеј-оф. Када су у питању шансе црно-белих за трофеје – историја говори сама за себе. Партизан ће увек бити велики тим и клуб, са новцем или без њега“, истакао је он.

Како каже, контакт са бившим саиграчима одржава кад год стигне, а против неких од њих се бори и на евролигашким теренима.
„Трудим се колико могу да будем у контакту, али то уме да буде тешко јер сви имамо напоран ритам тренинга, утакмица и путовања. У децембру када је Лаборал играо против Звезде у Београду искористио сам прилику да се видим са неким од бивших саиграча из Партизана. Такође, пре два дана сам играо против Богдановића и Фенербахчеа у Евролиги“, казао је Бертанс.

Летонац додаје да има доста сличности између његовог садашњег клуба Лаборала и црно-белих.
„Оба клуба су позната по томе што од талентованих момака праве врхунске кошаркаше. Наравно, излишно је сада подсећати који све велики играчи су изашли из Партизанове 'фабрике'. Можда Лаборал није баш у тој мери успешна, али постоје сличности“.

Бертанс је истакао се брзо навикао на нову екипу и да се осећа лепо у граду Виторији. Недавно је одиграо сјајно против Барселоне и био најефикаснији у победи Лаборала над каталонским гигантом.
„АЦБ лига је веома тешко и захтевно такмичење. Једноставно, ту не постоји лоша екипа. Као што се видело у досадашњем току сезоне, свако може да изненади сваког, па и великане из Мадрида и Барселоне“.

Бертанс је са Партизаном за две и по сезоне освојио пет трофеја, а сличне амбиције има и у дресу Лаборала.
„Први циљ наше екипе је да подижемо форму како сезона одмиче. Онда, хоћемо да победимо у сваком мечу који играмо, а у Евролиги још имамо шансе да прођемо даље. У АЦБ лиги први циљ нам је пласман у плеј-оф, а онда желимо да направимо што бољи резултат у доигравању“.

Летонски снајпериста истакао је да му је искуство играња у Евролиги са Партизаном много значило.
„Имао сам озбиљну минутажу у дресу Партизана у Евролиги претходне две сезоне и то ми је много помогло сада када сам прешао у нови клуб са озбиљним амбицијама“, искрен је Бертанс, који је у јуну 2013. на мечу са Црвеном звездом повредио лигаменте колена због чега је паузирао девет месеци.

Упитан да каже која је разлика између живота у Београду и баскијском граду Виторија, Бертанс истиче:
„Није ми било потребно много времена да се навикнем на Виторију. Миран је и тих град, а то је оно што највише волим ван терена“.

Одавно се зна да је Бертансова велика жеља да заигра у НБА лиги и то је сан од којег Летонац не одустаје ни за милиметар. Њега је 2011. драфтовала Индијана као 42. пика, али је одмах прослеђен Сан Антонију.

„Од малена сам сањао да играм у најјачој лиги на свету и радим све да се то и оствари. Наравно, надам се да ће ми се испунити жеља да заиграм баш у дресу Спарса“.

Летонски репрезентативац додао је и да помно прати догађања у НБА лиги ове сезоне, као и да очекује велику борбу за титулу и шампионско прстење када дође плеј-оф.
„Иако су Спарси ове сезоне имали одређених проблема и још увек траже праву форму, ако им сви играчи буду здрави у плеј-офу, верујем да ће Сан Антонио поново доћи до титуле“, закључио је Бертанс.

Коментари / 0

Оставите коментар