Bertans: Partizan je najveći, Dule, volim te i dalje!

Kada je dolazio u Partizan početkom 2012. godine malo je bilo onih u širokoj košarkaškoj javnosti koji su znali za Letonca Davisa Bertansa. A kad je prošlog leta napustio crno-bele beogradski tim ostao je bez jednog od najboljih šutera u Evropi.

Košarka 09.02.2015 | 19:20
Bertans: Partizan je najveći, Dule, volim te i dalje!

Rastanak, iako očekivan, nije bio baš lep i izazvao je oštru reakciju trenera Duška Vujoševića, koji je čak u jednom trenutku za Bertansa rekao da je nezahvalan. Letonac, pola godine kasnije, u razgovoru za MOZZART Sport kaže da treofejnog stratega i dalje smatra najzaslužnijim za njegov razvoj i uspon kao igrača.
„Mogu da kažem samo jedno: i dalje volim trenera Duleta i zaista sam mu veoma zahvalan na svemu što je uradio za mene i moju karijeru”, rekao je Bertans.

Letonski reprezentativac karijeru je nastavio u dresu španske Laboral Kuće, gde, kako vreme odmiče, igra sve bolje. Ipak, kad god stigne, prati Partizan i zna u koliko teškoj situaciji se nalazi klub.
„Naravno da pratim rezultate i drago mi je što su momci počeli da pobeđuju posle nešto slabijeg starta i to baš kada je najpotrebnije jer se bliži plej-of. Kada su u pitanju šanse crno-belih za trofeje – istorija govori sama za sebe. Partizan će uvek biti veliki tim i klub, sa novcem ili bez njega“, istakao je on.

Kako kaže, kontakt sa bivšim saigračima održava kad god stigne, a protiv nekih od njih se bori i na evroligaškim terenima.
„Trudim se koliko mogu da budem u kontaktu, ali to ume da bude teško jer svi imamo naporan ritam treninga, utakmica i putovanja. U decembru kada je Laboral igrao protiv Zvezde u Beogradu iskoristio sam priliku da se vidim sa nekim od bivših saigrača iz Partizana. Takođe, pre dva dana sam igrao protiv Bogdanovića i Fenerbahčea u Evroligi“, kazao je Bertans.

Letonac dodaje da ima dosta sličnosti između njegovog sadašnjeg kluba Laborala i crno-belih.
„Oba kluba su poznata po tome što od talentovanih momaka prave vrhunske košarkaše. Naravno, izlišno je sada podsećati koji sve veliki igrači su izašli iz Partizanove 'fabrike'. Možda Laboral nije baš u toj meri uspešna, ali postoje sličnosti“.

Bertans je istakao se brzo navikao na novu ekipu i da se oseća lepo u gradu Vitoriji. Nedavno je odigrao sjajno protiv Barselone i bio najefikasniji u pobedi Laborala nad katalonskim gigantom.
„ACB liga je veoma teško i zahtevno takmičenje. Jednostavno, tu ne postoji loša ekipa. Kao što se videlo u dosadašnjem toku sezone, svako može da iznenadi svakog, pa i velikane iz Madrida i Barselone“.

Bertans je sa Partizanom za dve i po sezone osvojio pet trofeja, a slične ambicije ima i u dresu Laborala.
„Prvi cilj naše ekipe je da podižemo formu kako sezona odmiče. Onda, hoćemo da pobedimo u svakom meču koji igramo, a u Evroligi još imamo šanse da prođemo dalje. U ACB ligi prvi cilj nam je plasman u plej-of, a onda želimo da napravimo što bolji rezultat u doigravanju“.

Letonski snajperista istakao je da mu je iskustvo igranja u Evroligi sa Partizanom mnogo značilo.
„Imao sam ozbiljnu minutažu u dresu Partizana u Evroligi prethodne dve sezone i to mi je mnogo pomoglo sada kada sam prešao u novi klub sa ozbiljnim ambicijama“, iskren je Bertans, koji je u junu 2013. na meču sa Crvenom zvezdom povredio ligamente kolena zbog čega je pauzirao devet meseci.

Upitan da kaže koja je razlika između života u Beogradu i baskijskom gradu Vitorija, Bertans ističe:
„Nije mi bilo potrebno mnogo vremena da se naviknem na Vitoriju. Miran je i tih grad, a to je ono što najviše volim van terena“.

Odavno se zna da je Bertansova velika želja da zaigra u NBA ligi i to je san od kojeg Letonac ne odustaje ni za milimetar. Njega je 2011. draftovala Indijana kao 42. pika, ali je odmah prosleđen San Antoniju.

„Od malena sam sanjao da igram u najjačoj ligi na svetu i radim sve da se to i ostvari. Naravno, nadam se da će mi se ispuniti želja da zaigram baš u dresu Sparsa“.

Letonski reprezentativac dodao je i da pomno prati događanja u NBA ligi ove sezone, kao i da očekuje veliku borbu za titulu i šampionsko prstenje kada dođe plej-of.
„Iako su Sparsi ove sezone imali određenih problema i još uvek traže pravu formu, ako im svi igrači budu zdravi u plej-ofu, verujem da će San Antonio ponovo doći do titule“, zaključio je Bertans.

Komentari / 0

Ostavite komentar