Ким зауставља вирусе!

У сезони респираторних инфекција могу да помогну природни начини заштите. Прехлада и грип имају сличне симптоме, али се знатно разликују по методи лечења.

Здравље 09.02.2015 | 11:32
Ким зауставља вирусе!

ИАКО грип и прехлада у први мах могу да имају сличне симптоме, знатно се разликују по начину лечења и по дужини опоравка.


Обе су вирусне болести дисајних путева, и убрајају се у групу капљичних инфекција. Преносе се лако приликом говора, кијања, кашљања, али и додиром са предметима који су инфицирани вирусима, а који се затим унесу у нос и уста.

Процењује се да се половина популације прехлади барем једном годишње. Иако већина прехладу, па и грип, углавном не схвата озбиљно и болест обично "изнесе" на ногама, оба обољења, упозоравају лекари, могу да имају озбиљне компликације и последице.

Вирусне инфекције нарочито могу да буду тешке за старије и оне са ослабљеном имунитетом.

ПРЕХЛАДА

Симптоми: Најчешће обухвата мешовиту вирусну инфекцију горњих дисајних путева. Јављају се: кијавица, сузење очију, црвенило ждрела, кашаљ, главобоља, малаксалост, са повишеном температуром или без ње. Углавном траје око недељу дана. Ако симптоми трају дуже, треба се јавити лекару.

Лечење: Пијте доста течности, чајева и лаганих супа, узимајте што више свежег воћа и поврћа како бисте ојачали имунитет, и одмарајте се. Антибиотици неће помоћи, и зато их не узимајте без консултације са лекаром. Главобољу, болове у мишићима и повишену температуру можете сузбити узимањем антипиретика. Препоручује се и узимање витамина Ц и његових комбинација. Цурење из носа може да се смањи коришћењем капи за нос или комбинованих препарата који се пију. Гребање у грлу се смањује пастилама, а против надражајног кашља помажу сирупи, најчешће биљног порекла. Обавезно влажите ваздух у просторији у којој се налазите.

Чај: У шерпу сипати два литра воде и додати добро опрану једну јабуку, један лимун и главицу црвеног лука. Кувати док јабука не пукне а чај не добије златножуту боју. У готов чај исцедити лимун који се кувао, можете да поједете јабуку, а лук баците. Најбоље је да се пије топло, јер тако брже делује.

ГРИП

Симптоми: Слични су као код прехладе али су много јаче изражени и брзо настају. Најчешће, болест почиње изненадном језом и високом температуром, малаксалошћу и боловима у мишићима. Грип може да се искомпликује плућном инфекцијом, упалом срчаног мишића или зглобова, зато га треба озбиљно лечити и бити под надзором лекара.

Лечење: Користите лекове за скидање температуре, пијте доста течности, уносите што више витамина из свежег воћа и поврћа. Особе које су под високим ризиком, као што су труднице, старији и хронични болесници, требало би што више да мирују, а у случају појаве компликација да се неодложно јаве изабраном лекару. Ако се после два-три дана стање не побољша или ако се температура одржава изнад 39 степени, обавезно се што пре јавите изабраном лекару.

ПРЕВЕНЦИЈА

Избегавајте контакт са особама које су већ оболеле, често перите руке, јер се вируси могу пренети и са предмета који су били у непосредном контакту са оболелом особом (телефон, држач у аутобусу). Такође, треба што чешће проветравати просторије у којима боравите, одмарати се и правилно хранити.

Природни препарати: Ким може да се користи преветивно против прехладе, а истовремено смирује и кашаљ. Има антибактеријско дејство, а између осталог, садржи етарско уље, танине и слуз. Да зауставите вирусе, кашику кима прелијте са 250 мл воде и кувајте на тихој ватри око пет минута. Склоните са шпорета, поклопите и после десетак минута процедите. У топао чај додајте кашичицу цветног меда, промешајте и попијте.

АЛЕРГИЈЕ

Ако кијате, осећате свраб и цурење из носа, пецкање и сузење очију - можда имате алергију. Уколико сте склони алергијским реакцијама и већ користите лекове, узимајте оне који на вас имају најбољи ефекат, без обзира на годишње доба.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар