Сукоби у Украјини се настављају

Сукоби на југоистоку Украјине се настављају и у протекла 24 сата однели су најмање 11 живота, два дана уочи састанка лидера Украјине, Русије, Немачке и Француске, чији је циљ налажење решења украјинске кризе.

Свијет 09.02.2015 | 10:48
Сукоби у Украјини се настављају

Украјинска војска је данас оптужила проруске снаге да су од јуче ујутро извеле стотинак одвојених напада, у којима је погинуло девет војника, а рањено њих 26.

Окршаји су, према речима портпарола војске, били посебно жестоки у подручју града Дебалцева, главног железничког и путног рачвања североисточно од Доњецка, пренео је Ројтерс.

С друге стране, министарство одбране самопроглашене Народне републике Доњецк (НРД) навело је да су украјинске снаге 66 пута у протекла 24 сата гранатирале територију НРД и да су у нападима у Доњецку, Макејевки и Горловки убијена укупно два цивила, а рањено њих 22.

Портпарол министартства Едуард Басурин рекао је да су гранате уништиле многе зграде и инфраструктурне објекте у стамбеним четвртима, јавио је Итар-Тас с.

Телевизија Раша тудеј известила је да је у Доњецку синоћ ођекнула снажна експлозија у близини хемијске фабрике, али да засад нема извештаја о евентуалним жртвама.

Очевици кажу да је експлозија осветлила небо, да су на оближњим зградама попуцала стакла и да се земља затресла, а потрес су, према наводима руске агенције, осетили чак и мештани околних градова.

Локалне власти нису могле да наведу да ли има жртава, али су поручиле да је пожар који је избио после експлозије угашен и да нема опасности од изливања отровних материја.

Представник локалних власти Константин Долгов саопштио је да је мета напада била фабрика ДКЗХИ, која производи експлозив и муницију.

Та фабрика је била мета артиљеријских напада и у септембру и новембру.

Украјински парламентарац Борис Филатов навео је на својој страници на Фејсбуку да је украјинска војска поставила ракетни систем "смерч" (БМ-30 торнадо) за артиљеријски напад на Доњецк.

Према Филатову, војници који су испалили пројектиле "нису знали шта гађају пошто су нишанили на основу координата".

Ситуација на југоистоку Украјине драматично се погоршава од 18. јануара, када је украјинска војска покренула офанзиву против проруских снага.

Према подацима УН, у сукобима у Украјини од априла прошле године убијено је више од 5.300 особа, док је скоро милион људи расељено.

У Вашингтон је, у међувремену, допутовала немачка канцеларка Ангела Меркел како би разговарала са америчким председником Бараком Обамом о предстојећим разговорима "нормандијског формата" у Минску, чији је циљ оживљавање мировног плана за Украјину.

Како су се сукоби на истоку Украјине интерзивирали, Вашингтон је навео да ће стати уз Европу, пошто су се недавно појавиле значајне поделе, наводи ББЦ.

Меркелова је искључила слање оружја Украјину и заложила се за дипломатско решење, али на Обаму је појачан притисак појединих званичника и утицајних републиканаца попут сенатора Џона Мекејна, који подржавају неки облик војне подршке Кијеву.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Васа

09.02.2015 12:27

Само свежа људска крв продужава живот сатане у Ватикану. Нема компромиса са Ватиканом. Ватикан од шизме од 1054 г. од кад се одрека избора од Бога и прихватио сатану само води убија људе и води ратове ради отмања ресурса. На срећу човечанства Хидра са 9 глава је на самрти у Ватикану. Не постојећи електронски новац Ватикана нема покрића. Крај!

ОДГОВОРИТЕ