Sukobi u Ukrajini se nastavljaju

Sukobi na jugoistoku Ukrajine se nastavljaju i u protekla 24 sata odneli su najmanje 11 života, dva dana uoči sastanka lidera Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, čiji je cilj nalaženje rešenja ukrajinske krize.

Svijet 09.02.2015 | 10:48
Sukobi u Ukrajini se nastavljaju

Ukrajinska vojska je danas optužila proruske snage da su od juče ujutro izvele stotinak odvojenih napada, u kojima je poginulo devet vojnika, a ranjeno njih 26.

Okršaji su, prema rečima portparola vojske, bili posebno žestoki u području grada Debalceva, glavnog železničkog i putnog račvanja severoistočno od Donjecka, preneo je Rojters.

S druge strane, ministarstvo odbrane samoproglašene Narodne republike Donjeck (NRD) navelo je da su ukrajinske snage 66 puta u protekla 24 sata granatirale teritoriju NRD i da su u napadima u Donjecku, Makejevki i Gorlovki ubijena ukupno dva civila, a ranjeno njih 22.

Portparol ministartstva Eduard Basurin rekao je da su granate uništile mnoge zgrade i infrastrukturne objekte u stambenim četvrtima, javio je Itar-Tas s.

Televizija Raša tudej izvestila je da je u Donjecku sinoć ođeknula snažna eksplozija u blizini hemijske fabrike, ali da zasad nema izveštaja o eventualnim žrtvama.

Očevici kažu da je eksplozija osvetlila nebo, da su na obližnjim zgradama popucala stakla i da se zemlja zatresla, a potres su, prema navodima ruske agencije, osetili čak i meštani okolnih gradova.

Lokalne vlasti nisu mogle da navedu da li ima žrtava, ali su poručile da je požar koji je izbio posle eksplozije ugašen i da nema opasnosti od izlivanja otrovnih materija.

Predstavnik lokalnih vlasti Konstantin Dolgov saopštio je da je meta napada bila fabrika DKZHI, koja proizvodi eksploziv i municiju.

Ta fabrika je bila meta artiljerijskih napada i u septembru i novembru.

Ukrajinski parlamentarac Boris Filatov naveo je na svojoj stranici na Fejsbuku da je ukrajinska vojska postavila raketni sistem "smerč" (BM-30 tornado) za artiljerijski napad na Donjeck.

Prema Filatovu, vojnici koji su ispalili projektile "nisu znali šta gađaju pošto su nišanili na osnovu koordinata".

Situacija na jugoistoku Ukrajine dramatično se pogoršava od 18. januara, kada je ukrajinska vojska pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga.

Prema podacima UN, u sukobima u Ukrajini od aprila prošle godine ubijeno je više od 5.300 osoba, dok je skoro milion ljudi raseljeno.

U Vašington je, u međuvremenu, doputovala nemačka kancelarka Angela Merkel kako bi razgovarala sa američkim predsednikom Barakom Obamom o predstojećim razgovorima "normandijskog formata" u Minsku, čiji je cilj oživljavanje mirovnog plana za Ukrajinu.

Kako su se sukobi na istoku Ukrajine interzivirali, Vašington je naveo da će stati uz Evropu, pošto su se nedavno pojavile značajne podele, navodi BBC.

Merkelova je isključila slanje oružja Ukrajinu i založila se za diplomatsko rešenje, ali na Obamu je pojačan pritisak pojedinih zvaničnika i uticajnih republikanaca poput senatora Džona Mekejna, koji podržavaju neki oblik vojne podrške Kijevu.

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vasa

09.02.2015 12:27

Samo sveža ljudska krv produžava život satane u Vatikanu. Nema kompromisa sa Vatikanom. Vatikan od šizme od 1054 g. od kad se odreka izbora od Boga i prihvatio satanu samo vodi ubija ljude i vodi ratove radi otmanja resursa. Na sreću čovečanstva Hidra sa 9 glava je na samrti u Vatikanu. Ne postojeći elektronski novac Vatikana nema pokrića. Kraj!

ODGOVORITE