Протојереј Џомић у БиХ

Свештеник Српске православне цркве Велибор Џомић напустио је Црну Гору, након одлуке црногорског МУП-а о протјеривању, јер, како је образложено, представља "пријетњу по националну безбједност".

Босна и Херцеговина 09.02.2015 | 10:41
Протојереј Џомић у БиХ

Џомић је јуче у подне узео рјешење МУП-а, а синоћ око 21.00 час аутомобилом је кренуо из Подгорице према Никшићу и граничном прелазу Илино брдо са БиХ.

Извор из полиције потврдио је за црногорске медије да је Џомић напустио Црну Гору синоћ у 22.23 часова на прелазу Илино брдо.

Џомић је рекао јуче новинарима да ће се вратити у Црну Гору чим Управни суд усвоји његову жалбу на одлуку МУП-а.

"С циљем извршења рјешења и поштовања правног поретка изаћи ћу из Црне Горе и ући у БиХ, отаџбину /црногорског министра унутрашњих послова/ Рашка Коњевића. Имам одређених обавеза, а даље ћу према приликама и ситуацији", рекао је Џомић пред полазак на пут.

Извор из црногорске Владе тврди да би полиција могла да забрани Џомићу улазак у Црну Гору и уколико Управни суд прихвати жалбу, која би му омогућила дозволу за привремени боравак.

Исти извор наводи за црногорске медије да се, према Закону о странцима, може забранити улазак у земљу уколико то захтијевају разлози националне безбједности, јавног поретка или јавног здравља.

То значи да би Џомић морао пред судом да покрене нови поступак да би доказао да не представља опасност по националну безбједност.

МУП Црне Горе донило је одлуку да Џомић напусти земљу на основу мишљења Агенције за националну безбједност да представља опасност по националну безбједност.

Црквени одбор Црквене општине подгоричке апеловао је јуче на све релевантне институције и разумни људи од утицаја у црногорском друштвеном животу да учине што је у њиховој моћи да би се одмах прекинуло са прогоном подгоричког свештеника протојереја Велибора Џомића и цјелокупног православног свештенства.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

ЊЕГОШ-СРБИН

09.02.2015 10:03

СВАК ЈЕ РОЂЕН ДА ПОЈЕДНОМ УМРЕ, ЧАСТ И БРУКА ЖИВЕ ДОВИЈЕКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.02.2015 11:07

Оваква лица представљају опасност по сигурност грашана БИХ,молим органе гоњења да преузму мјере предвиђене законом.Осјећам се несигурно

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИГРЕСИЈА

09.02.2015 11:37

НЕ ПРИПАДА ОВАЈ МАОЧИ, НЕ ПЛАШИ ЗИНКА.?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

09.02.2015 13:47

Сви це они морати напустити Црну Гору јер це то сиптари да преузму врло брзо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивос

09.02.2015 13:54

Видећемо како ће ићи ова прича са прогоном протојереја Велибора са простора који су некад у давна времена српском Спартом звали. Док се не реши ова ситуација, отац Велибор је добродошао у Српској, баш као што је сваки честити Србин добродошао. Иначе, у питању је изузетно образован човек, бритког ума, има јасан став по свим питањима којима се бави, није склон било каквом скандалозном понашању, најмање што је штетио црногорској држави али је зато о свим кључним питањима друштвених збивања у Црној Гори имао разложне и смислене коментаре који су одударали од званичне црногорске политике која је знамо била и још увек је у великој мери накарадна. Својим знањем извргао је руглу незнање црногорских званичника и зато га не желе па пошто не могу да му се супротставе знањем посегли су за топузом. А како је већ знао рећи велики српски пјесник и мислиоц; "Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом".

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

09.02.2015 18:47

РЕ. Дивос Мислим да је поменути претња за националну безбиједност у БИХ, РС не припада само Србима већ и осталим грађанима који живе на том простору.Као грађанин овог ентитета а нисам Србин имам право да тражим заштиту јер се не осјећам сигурно.

Name

ја

09.02.2015 20:21

Ста се то десава са овим свијетом?

Name

поп

09.02.2015 19:31

Бошњаци пуцају минусе чим виде попа на слици, није битно шта је у питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црногорац

09.02.2015 19:41

За Дивос.Његос није био српски него црногорски пјесник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОШ

10.02.2015 09:16

Каква ли је ситуација у ТУЗИМА?

ОДГОВОРИТЕ