Видео, КАН: ''Слонови'' шампиони Африке!

Африка има новог шампиона! Обала Слоноваче има новог хероја, голмана Бубакара Барија.

Фудбал 09.02.2015 | 12:00
Видео, КАН: ''Слонови'' шампиони Африке!

После 23 године чекања, подмлађена репрезентација Обале Слоноваче поново је шампион Африке! У досадном финалу, завршеном узбудљивом пенал серијом, победила је Гану и освојила пехар - 0:0 (9:8).

Претходну титулу освојила је 1992. године, исто као и вечерас у Екваторијалној Гвинеји, после пенал серије финала против Гане. И те и ове вечери, шампион је одлучен после 22 изведена пенала!

Штавише, "слонови" су четири пута играли финале и сваки пут га завршили пенал серијом. Ниједан гол из игре нису постигли у те четири утакмице за титулу, што и није велико изненађење, с обзиром на то да је у последњих пет финала постигнуто само пет погодака.

У складу с тим, лако је погодити ко је херој тријумфа новог шампиона Африке. То је голман Бубакар Бари (35), који у Европи брани мрежу Локерена.

Бари је преседео све утакмице групне фазе (Гвинеја 1:1, Мали 1:1, Камерун 1:0), није наступио ни у четвртфиналу (Алжир 3:1), а ни у полуфиналу (ДР Конго 3:1). А, онда је стао на црту у утакмици за титулу и постао херој.

Искусни голман одбранио је у 11. серији пенал голману Гане Разаку Бримаху (при резултату 8:8) и потом га савладао, па потрчао земљацима у загрљај.

Жервињо није смео да гледа, капитен Јаја Туре био је стрелац у петој серији, његов рођак Коло Туре у седмој, са живим сећањем на 2010, када је у истој ситуацији био један од трагичара...

Селектор нових шампиона, Француз Ерв Ренар, тешио је после меча неутешног Андреа Ајева, који није могао да се избори са сузама. Заједно са Гањанима, без титуле је остао и њихов селектор Аврам Грант, некадашњи тренер Партизана и менаџер Вест Хема, Портсмута, Челсија, Макаби Хаифе, Макаби Тел Авива...

Обала Слоноваче браниће титулу за две године. Првобитно је било одлучено да тај турнир буде организован у Либији, али је земљи захваћеној ратом одузето домаћинство. Кандидати за новог организатора турнира су Алжир, Египат, Габон и Гана.

Коначан пласман Афричког купа нација 2015:

1. Обала Слоноваче, 2. Гана, 3. ДР Конго, 4. Екваторијална Гвинеја, 5. Конго, 6. Алжир, 7. Тунис, 8. Гвинеја, 9. Сенегал, 10. Мали, 11. Зеленортска острва, 12. Габон, 13. Камерун, Замбија, 15. Јужна Африка, 16. Буркина Фасо.

За играча турнира проглашен је Мубарак Вакасо, репрезентативац Гане, крило Селтика из Глазгова, за који наступа као позајмљени играч Рубина.

Коментари / 0

Оставите коментар