Video, KAN: ''Slonovi'' šampioni Afrike!

Afrika ima novog šampiona! Obala Slonovače ima novog heroja, golmana Bubakara Barija.

Fudbal 09.02.2015 | 12:00
Video, KAN: ''Slonovi'' šampioni Afrike!

Posle 23 godine čekanja, podmlađena reprezentacija Obale Slonovače ponovo je šampion Afrike! U dosadnom finalu, završenom uzbudljivom penal serijom, pobedila je Ganu i osvojila pehar - 0:0 (9:8).

Prethodnu titulu osvojila je 1992. godine, isto kao i večeras u Ekvatorijalnoj Gvineji, posle penal serije finala protiv Gane. I te i ove večeri, šampion je odlučen posle 22 izvedena penala!

Štaviše, "slonovi" su četiri puta igrali finale i svaki put ga završili penal serijom. Nijedan gol iz igre nisu postigli u te četiri utakmice za titulu, što i nije veliko iznenađenje, s obzirom na to da je u poslednjih pet finala postignuto samo pet pogodaka.

U skladu s tim, lako je pogoditi ko je heroj trijumfa novog šampiona Afrike. To je golman Bubakar Bari (35), koji u Evropi brani mrežu Lokerena.

Bari je presedeo sve utakmice grupne faze (Gvineja 1:1, Mali 1:1, Kamerun 1:0), nije nastupio ni u četvrtfinalu (Alžir 3:1), a ni u polufinalu (DR Kongo 3:1). A, onda je stao na crtu u utakmici za titulu i postao heroj.

Iskusni golman odbranio je u 11. seriji penal golmanu Gane Razaku Brimahu (pri rezultatu 8:8) i potom ga savladao, pa potrčao zemljacima u zagrljaj.

Žervinjo nije smeo da gleda, kapiten Jaja Ture bio je strelac u petoj seriji, njegov rođak Kolo Ture u sedmoj, sa živim sećanjem na 2010, kada je u istoj situaciji bio jedan od tragičara...

Selektor novih šampiona, Francuz Erv Renar, tešio je posle meča neutešnog Andrea Ajeva, koji nije mogao da se izbori sa suzama. Zajedno sa Ganjanima, bez titule je ostao i njihov selektor Avram Grant, nekadašnji trener Partizana i menadžer Vest Hema, Portsmuta, Čelsija, Makabi Haife, Makabi Tel Aviva...

Obala Slonovače braniće titulu za dve godine. Prvobitno je bilo odlučeno da taj turnir bude organizovan u Libiji, ali je zemlji zahvaćenoj ratom oduzeto domaćinstvo. Kandidati za novog organizatora turnira su Alžir, Egipat, Gabon i Gana.

Konačan plasman Afričkog kupa nacija 2015:

1. Obala Slonovače, 2. Gana, 3. DR Kongo, 4. Ekvatorijalna Gvineja, 5. Kongo, 6. Alžir, 7. Tunis, 8. Gvineja, 9. Senegal, 10. Mali, 11. Zelenortska ostrva, 12. Gabon, 13. Kamerun, Zambija, 15. Južna Afrika, 16. Burkina Faso.

Za igrača turnira proglašen je Mubarak Vakaso, reprezentativac Gane, krilo Seltika iz Glazgova, za koji nastupa kao pozajmljeni igrač Rubina.

Komentari / 0

Ostavite komentar