"Моћ остаје, иду стари тенкови"

Наоружање и опрема коју Министарство одбране планира да понуди на продају су застерели, са истеклим ресурсима и неће ослабити одбрамбену моћ земље.

Србија 08.02.2015 | 20:00
"Моћ остаје, иду стари тенкови"

То је данас изјавио портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић.

"Ради се о вишковима наоружања и војне опреме који нису неопходни за нормално функционисање система одбране. Средства која су оглашена вишком су застарела, са истеклим ресурсима и веком употребе", казао је Кривокапић агенцији Бета.

Он је додао да Војска Србије располаже довољним бројем модернијих средстава исте класе и намене.

Према његовим речима, целокупан приход од будуће продаје вишкова наоружања и војне опреме биће уплаћен у Буџетски фонд за наоружање чије је оснивање у току у министарству одбране.

"Буџетски фонд се као новина у складу са законом, управо оснива у министарству одбране. За разлику од неких претходних времена, средства из фонда ће бити искључиво коришћена за истраживање, развој и набавку новог наоружања за потребе Војске Србије", рекао је Кривокапић.

Он је додао да министарство одбране није прецизирало временски орочен позив за достављање понуда за куповину наоружања.

"Такав поступак треба да обезбеди максималну транспарентност у процесу продаје, односно да пружи довољно времена заинтересованим предузећима да пронађу купце", казао је Кривокапић и додао да на тендеру могу учествовати предузећа регистрована за спољнотрговински промет контролисане робе, којих има више од 150, као и 51 предузеће регистровано за производњу наоружања и војне опреме.

"Оглашавање и продаја вишкова наоружања и војне опреме биће потпуно транспарентно и у складу са законом. Циљ нам је да предупредимо евентуалне пропусте и малверзације у свим фазама поступка продаје, укључујући и јавно надметање заинтересованих предузећа по моделу аукције, чиме су остварене продајне цене у просеку три до четири пута веће од почетних", рекао је портпарол министарства.

Кривокапић је додао да је претходни модел продаје наоружања и војне опреме био "далеко нетранспарентнији" и оптерећен незаконитостима због којих је ухапшено више особа.

Како је навео, током претходних месеци, на захтев Војске Србије и сугестију министра одбране Братислава Гашића, повучена су из продаје одређена средства, првенствено инжењеријска али и убојна вежбовна средства, која су раније оглашена сувишним.

Министарство одбране Србије најавило је 27. јануара на свом интернет сајту да ће огласити на продају више од 480 тенкова и осталог наоружања.

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Тамо Далеко Бреее

08.02.2015 19:34

Ста це нам војска?! Ионако је ова планета лепо место бре без ратова и мрзње!!! То је НАТО стандард. Остаце нам бре само војни оркестар и војницки пасуљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазања

08.02.2015 19:40

'Оће л' то бити довољно пара за по праћку и петарду по једном војнику?

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

08.02.2015 19:41

Рус им дао

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

08.02.2015 19:57

оде орузје у украину

ОДГОВОРИТЕ
Name

рус

08.02.2015 19:58

треба есмарку за зељезару у смедереву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Пд

08.02.2015 21:13

Продати орузје и војску . Направити фабрику и биједу запослити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

08.02.2015 21:14

Па Тадиц и Сутановац су били поцели распродају војску Србије и сад Николиц и Вуциц настављају,сад це ово орузје заврсити у војсци Косова па це нас убијати насим орузјем казу застарјело па боље је имати и старо него никакво свеједно те паре које добију неко це да сврне себи у дјеп неце купити ни метак

ОДГОВОРИТЕ
Name

це гевара

09.02.2015 04:59

БРАВО! СТИЗЕ НОВО МОДЕРНО НАОУРУЗАЊЕ ИЗ РУСИЈЕ Не треба се нико тога пласити па Србија је увијек била број 1 по питању војне способности на Балкану А не као сто неки себи умислили да су ратовали у овим несетним ратовима против Србије!? Заблуде, добро сто себе лазу, засто лазу будуце нарастаје и родјену дјецу Хрватска је ратовала против свога народа и протјерала свој народ тј Србе који су зивјели у Хрватско вјековима!И на залост то се у историји нигдје није десило! И то медународна заедница и те како зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.02.2015 05:58

Тога никад превише глициринки и зоља и тога слично колико хоћеш остави са стране нек се нађе.

ОДГОВОРИТЕ