"Moć ostaje, idu stari tenkovi"

Naoružanje i oprema koju Ministarstvo odbrane planira da ponudi na prodaju su zastereli, sa isteklim resursima i neće oslabiti odbrambenu moć zemlje.

Srbija 08.02.2015 | 20:00
"Moć ostaje, idu stari tenkovi"

To je danas izjavio portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić.

"Radi se o viškovima naoružanja i vojne opreme koji nisu neophodni za normalno funkcionisanje sistema odbrane. Sredstva koja su oglašena viškom su zastarela, sa isteklim resursima i vekom upotrebe", kazao je Krivokapić agenciji Beta.

On je dodao da Vojska Srbije raspolaže dovoljnim brojem modernijih sredstava iste klase i namene.

Prema njegovim rečima, celokupan prihod od buduće prodaje viškova naoružanja i vojne opreme biće uplaćen u Budžetski fond za naoružanje čije je osnivanje u toku u ministarstvu odbrane.

"Budžetski fond se kao novina u skladu sa zakonom, upravo osniva u ministarstvu odbrane. Za razliku od nekih prethodnih vremena, sredstva iz fonda će biti isključivo korišćena za istraživanje, razvoj i nabavku novog naoružanja za potrebe Vojske Srbije", rekao je Krivokapić.

On je dodao da ministarstvo odbrane nije preciziralo vremenski oročen poziv za dostavljanje ponuda za kupovinu naoružanja.

"Takav postupak treba da obezbedi maksimalnu transparentnost u procesu prodaje, odnosno da pruži dovoljno vremena zainteresovanim preduzećima da pronađu kupce", kazao je Krivokapić i dodao da na tenderu mogu učestvovati preduzeća registrovana za spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe, kojih ima više od 150, kao i 51 preduzeće registrovano za proizvodnju naoružanja i vojne opreme.

"Oglašavanje i prodaja viškova naoružanja i vojne opreme biće potpuno transparentno i u skladu sa zakonom. Cilj nam je da predupredimo eventualne propuste i malverzacije u svim fazama postupka prodaje, uključujući i javno nadmetanje zainteresovanih preduzeća po modelu aukcije, čime su ostvarene prodajne cene u proseku tri do četiri puta veće od početnih", rekao je portparol ministarstva.

Krivokapić je dodao da je prethodni model prodaje naoružanja i vojne opreme bio "daleko netransparentniji" i opterećen nezakonitostima zbog kojih je uhapšeno više osoba.

Kako je naveo, tokom prethodnih meseci, na zahtev Vojske Srbije i sugestiju ministra odbrane Bratislava Gašića, povučena su iz prodaje određena sredstva, prvenstveno inženjerijska ali i ubojna vežbovna sredstva, koja su ranije oglašena suvišnim.

Ministarstvo odbrane Srbije najavilo je 27. januara na svom internet sajtu da će oglasiti na prodaju više od 480 tenkova i ostalog naoružanja.

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Tamo Daleko Breee

08.02.2015 19:34

Sta ce nam vojska?! Ionako je ova planeta lepo mesto bre bez ratova i mrznje!!! To je NATO standard. Ostace nam bre samo vojni orkestar i vojnicki pasulj.

ODGOVORITE
Name

Лазања

08.02.2015 19:40

'Оће л' то бити довољно пара за по праћку и петарду по једном војнику?

ODGOVORITE
Name

xx

08.02.2015 19:41

Rus im dao

ODGOVORITE
Name

djole

08.02.2015 19:57

ode oruzje u ukrainu

ODGOVORITE
Name

rus

08.02.2015 19:58

treba esmarku za zeljezaru u smederevu

ODGOVORITE
Name

Joja Pd

08.02.2015 21:13

Prodati oruzje i vojsku . Napraviti fabriku i bijedu zaposliti

ODGOVORITE
Name

Md

08.02.2015 21:14

Pa Tadic i Sutanovac su bili poceli rasprodaju vojsku Srbije i sad Nikolic i Vucic nastavljaju,sad ce ovo oruzje zavrsiti u vojsci Kosova pa ce nas ubijati nasim oruzjem kazu zastarjelo pa bolje je imati i staro nego nikakvo svejedno te pare koje dobiju neko ce da svrne sebi u djep nece kupiti ni metak

ODGOVORITE
Name

ce gevara

09.02.2015 04:59

BRAVO! STIZE NOVO MODERNO NAOURUZANJE IZ RUSIJE Ne treba se niko toga plasiti pa Srbija je uvijek bila broj 1 po pitanju vojne sposobnosti na Balkanu A ne kao sto neki sebi umislili da su ratovali u ovim nesetnim ratovima protiv Srbije!? Zablude, dobro sto sebe lazu, zasto lazu buduce narastaje i rodjenu djecu Hrvatska je ratovala protiv svoga naroda i protjerala svoj narod tj Srbe koji su zivjeli u Hrvatsko vjekovima!I na zalost to se u istoriji nigdje nije desilo! I to medunarodna zaednica i te kako zna!

ODGOVORITE
Name

Crni

09.02.2015 05:58

Toga nikad previše glicirinki i zolja i toga slično koliko hoćeš ostavi sa strane nek se nađe.

ODGOVORITE