Отклањају се кварови на електро мрежи

Након сњежног невремена које је захватило Републику Српску и регион стање се смирује, али грађани се и даље боре са бројним потешкоћама. Обилне падавине, поједине дијелове Српске оставиле су без електричне енергије. Без струје су поједина насеља у општинама Крупа на Уни, Србац, Приједор, Нови Град и Козарска Дубица.

Република Српска 08.02.2015 | 19:07
Отклањају се кварови на електро мрежи

У Подргмечу и Поткозарју, већина сеоских подручја још нису добила струју. Дежурне екипе, заједно са мјештанима, откањају кврове на електродистрибутивној мрежи. Крупа на Уни већ четври дан је без струје, која би, како је најављено, требало да сутра дође. И на подручју Приједора више од 3.000 домаћинстава било је без електричне енергије, док се у Новом Граду, осим сеоских подручја, ситуација стабилизује. Актив директора ове општине донио је одлуку, да позове ђаке у школу сутра, али хоће ли ученици и сјести у клупе зависиће од процјене родитеља.

Најтеже је и даље у Крупи на Уни, гдје је јуче проглашено стање елементарне непогоде. Након четири дана, струју би могли добити тек сутра, изразио је наду начелник општине Гојко Кличовић.

Стање је слично и у Новом Граду, гдје већина сеоских подручја нема струју, а дијелови далековода гдје су отклоњени кварови пуштен је под напон. Међутим, због великих количина снијега електро стубови су угрожени и жице пуцају, па долази до прекида.

"Стубови су дотрајали, ријеч је углавном о сеоским подручјима са дрвеним стубовима, па ће бити потребно више времена да се нормализује снабдијевање струјом", наводе у Електродистрибуцији у Новом Граду.

Сњежно невријеме избацило је из употребе сва четири далековода у Српцу. Далековод према Кобашу је поправљен, а више од 10 екипа електродистрибуције оспособљава још око 40 трафо подручја у лијевчанском дијелу општине. Још су без струје већа насеља - Кукуље, Лилић и Разбој.

У Козарској Дубици у квару су далеководи Раковица, Костајница, и Кнежица. Приједорској Електродистрибуцији, Електрокрајина је уступила све ресурсе, да би што прије отклонили кварове. Највећи проблем задаје снијег који обара стабла. Најтеже је у Љубији, надомак Приједора.

У раним вечерњим сатима, дио дистрибутивне мреже је пуштен у напон, а 40 трафостаница је још неријешено.

Водостаји ријека у Српској благо су повећани, али и даље у нормалним границама. Метеоролози кажу да ће снијег падати и у наредних неколико дана, али у знатно мањим количинама. Из Републичког ХМЗ наводе да стање полако стабилизује, с тим што упозорење слиједи наредних дана за јак вјетар.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дејанпд

08.02.2015 23:05

Да будемо прецизни у Приједору није проблем само на селима и сири дијелови градске зоне имају уцестале прекиде и до 20-так пута на дан. Оно што мени смета је, након што додје напон и обавезно укључим уредјаје у утичнице бар 20 минута након тога и баш кад упалим ТВ, компјутер, укључим фрижидер у струју, жена машину за веш...напона нестане!?! Сваки пут,а то је у последња три дана, систем на рачунару дижем из "дос"-а. Прошли ми је настрадао од струјног удара, а и овај изгледа неће боље проћи. Битно је да има пара за нова бројила, даљинско очитавање итд., а за санацију мреже, бетонске бандере и напојне каблове нема.

ОДГОВОРИТЕ