Otklanjaju se kvarovi na elektro mreži

Nakon snježnog nevremena koje je zahvatilo Republiku Srpsku i region stanje se smiruje, ali građani se i dalje bore sa brojnim poteškoćama. Obilne padavine, pojedine dijelove Srpske ostavile su bez električne energije. Bez struje su pojedina naselja u opštinama Krupa na Uni, Srbac, Prijedor, Novi Grad i Kozarska Dubica.

Republika Srpska 08.02.2015 | 19:07
Otklanjaju se kvarovi na elektro mreži

U Podrgmeču i Potkozarju, većina seoskih područja još nisu dobila struju. Dežurne ekipe, zajedno sa mještanima, otkanjaju kvrove na elektrodistributivnoj mreži. Krupa na Uni već četvri dan je bez struje, koja bi, kako je najavljeno, trebalo da sutra dođe. I na području Prijedora više od 3.000 domaćinstava bilo je bez električne energije, dok se u Novom Gradu, osim seoskih područja, situacija stabilizuje. Aktiv direktora ove opštine donio je odluku, da pozove đake u školu sutra, ali hoće li učenici i sjesti u klupe zavisiće od procjene roditelja.

Najteže je i dalje u Krupi na Uni, gdje je juče proglašeno stanje elementarne nepogode. Nakon četiri dana, struju bi mogli dobiti tek sutra, izrazio je nadu načelnik opštine Gojko Kličović.

Stanje je slično i u Novom Gradu, gdje većina seoskih područja nema struju, a dijelovi dalekovoda gdje su otklonjeni kvarovi pušten je pod napon. Međutim, zbog velikih količina snijega elektro stubovi su ugroženi i žice pucaju, pa dolazi do prekida.

"Stubovi su dotrajali, riječ je uglavnom o seoskim područjima sa drvenim stubovima, pa će biti potrebno više vremena da se normalizuje snabdijevanje strujom", navode u Elektrodistribuciji u Novom Gradu.

Snježno nevrijeme izbacilo je iz upotrebe sva četiri dalekovoda u Srpcu. Dalekovod prema Kobašu je popravljen, a više od 10 ekipa elektrodistribucije osposobljava još oko 40 trafo područja u lijevčanskom dijelu opštine. Još su bez struje veća naselja - Kukulje, Lilić i Razboj.

U Kozarskoj Dubici u kvaru su dalekovodi Rakovica, Kostajnica, i Knežica. Prijedorskoj Elektrodistribuciji, Elektrokrajina je ustupila sve resurse, da bi što prije otklonili kvarove. Najveći problem zadaje snijeg koji obara stabla. Najteže je u Ljubiji, nadomak Prijedora.

U ranim večernjim satima, dio distributivne mreže je pušten u napon, a 40 trafostanica je još neriješeno.

Vodostaji rijeka u Srpskoj blago su povećani, ali i dalje u normalnim granicama. Meteorolozi kažu da će snijeg padati i u narednih nekoliko dana, ali u znatno manjim količinama. Iz Republičkog HMZ navode da stanje polako stabilizuje, s tim što upozorenje slijedi narednih dana za jak vjetar.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

dejanpd

08.02.2015 23:05

Da budemo precizni u Prijedoru nije problem samo na selima i siri dijelovi gradske zone imaju ucestale prekide i do 20-tak puta na dan. Ono što meni smeta je, nakon što dodje napon i obavezno uključim uredjaje u utičnice bar 20 minuta nakon toga i baš kad upalim TV, kompjuter, uključim frižider u struju, žena mašinu za veš...napona nestane!?! Svaki put,a to je u poslednja tri dana, sistem na računaru dižem iz "dos"-a. Prošli mi je nastradao od strujnog udara, a i ovaj izgleda neće bolje proći. Bitno je da ima para za nova brojila, daljinsko očitavanje itd., a za sanaciju mreže, betonske bandere i napojne kablove nema.

ODGOVORITE