Ухапшени Бошњаци у САД-у користили кодиране изразе на Фацебооку

Шест особа поријеклом из БиХ ухапшено је јуче у Сједињеним Америчким Државама због сумње да су слали новац и оружје у Исламску државу. Амерички медији пишу о начинима на које су чланови групе комуницирали међусобно.

Србија 08.02.2015 | 18:45
Ухапшени Бошњаци у САД-у користили кодиране изразе на Фацебооку

У оптужници је наведено да су осумњичени користили кодирани језик у својој комуникацији путем електронске поште и друштвених мрежа. Мјеста у Ираку и Сирији називали су "плажа", пише АП.

Осим овог, они су користили и ријечи као што су "браћа" и "лавови", што су термини којима су означавали милитанте. Они су имали и посебне ријечи за бројне друге појединости о којима су разговарали.

Ипак, они су у својој комуникацији користили и директне изразе као што су "мученици" или "муџахедини" којима су заправо привукли пажњу америчких сигурносних агенција.

Шест Бошњака је оптужено за завјеру и финансирање терориста. Они су наводно слали оружје, војну униформу, новац и борбену опрему извјесном Абдулаху Рами Пазару, Бошњаку који је 2013. из САД-а отпутовао у Сирију како би се прикључио ИДИЛ-у.

Осумњичени су наводно новац пребацивали у Турску и Саудијску Арабију трећим особама који су га касније слали припадницима ИДИЛ-а.

Накнадно је откривено да су чланови групе једни другима путем друштвених мрежа слали видео снимке и фотографије које су биле повезане са њиховим плановима финансирања терориста.

Медиха Меди Салкичевић, једна од шест ухапшених, појавила се данас на суду у Чикагу.

Адвокат Салкичевићеве нагласио је да је његова клијентица невина док се не докаже супротно.

Осим Салкичевићеве, оптужница је подигнута и против Рамиза Хоџића (40) и његове супруге Седине (35), Армина Харчевића (37), Нихада Росића (26) и Јасминке Рамић (42).

Извор: Клиx.ба

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

босна

08.02.2015 17:53

Када це злоцинац Бусх бити изведен пред суд.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

08.02.2015 18:09

Одма смртна казна и за ове сто их подрзавају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВ

08.02.2015 18:28

Орао јави се,орао пао орао пао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тамо Далеко Бреее

08.02.2015 18:48

Надам се да це их сад протерати и забранити улазак у САД... Замисли ти те дрскости,ухлебили се у Америци а скупљају паре против ње?!! Сто нису отисли у Сирију да једу песак ако им је вец толико стало до тих њихових? Хоце ли опет амери применити дупле стандарде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

08.02.2015 19:06

Одмах по кратком поступку ријешити као сто је Јордан урадио са оном терористкињом...добију хљеб у руке а затим дрзава која их је примила за њих постаје шејтанска(како они кажу)

Name

Исто

08.02.2015 19:38

Тако си се и ти одомаћио у Босни а притив ње си..